În urmă cu 13 ani, autocarul lui FC Onești a fost închiriat de președintele de atunci al clubului, Ion Marian, pentru două luni, unei firme de transport călători, în schimbul unei sume de bani derizorii, care nu a însemnat mai nimic pentru bugetul grupării “alb-albastre”. Drept dovadă, peste numai câteva luni clubul avea să intre în faliment, acesta fiind de altfel începutul sfârșitului pentru fotbalul de performanță oneștean.

Reporterii UNU PE TROTUȘ au reușit să intre în posesia unui document incendiar: un contract de închiriere încheiat între FC Onești și SC CARPATEST GRUP SA, cu sediul în Comănești, în baza căruia autocarul echipei de fotbal a ajuns să efectueze curse regulate de călători pe traseul Moinești – București!

Din partea FC Onești, contractul încheiat pe 08.07.2003 și având numărul de înregistrare 288 a fost semnat de președintele Ion Marian, unul și același personaj care deține parcă de-o viață funcția de lider de sindicat la RAFO. Contractul s-a făcut pe numai două luni, mai precis între 09.07.2003 și 09.09.2003, adică exact cât a durat intersezonul (perioada de timp dintre două sezoane competiționale de fotbal).

Dacă avem în vedere faptul că FC Onești se confrunta cu probleme financiare serioase, acest contract de închiriere nu ar trebui să ne mire foarte mult, interesul conducerii clubului de a mai scoate ceva bani fiind cumva întemeiat. Nu însă și ușor de înțeles pentru miile de suporteri ai lui FC Onești, cât timp pe scaunele lui Gorga, Iriza ori al lui Jercălău urmau să se așeze niște cetățeni obișnuiți, care până mai ieri ar fi fost dispuși, probabil, să-și vândă și cămașa de pe ei pentru a obține un autograf de la cel supranumit de tribuna oneșteană “Irigol”.

Dar ceea ce surprinde cel mai mult este valoarea netă a contractului! Astfel, pentru fiecare din cele două luni în care autocarul lui FC Onești a făcut curse de călători pe ruta Moinești – București și retur, gruparea “alb-albastră” a încasat incomensurabila sumă de 2.000.000 de lei vechi, sau ROL (încă nu se făcuse denominarea)!

fc-onestiCa să vă faceți o idee cât mai clară asupra acestei sume de-a dreptul derizorii – 4.000.000 de lei, în două luni – este suficient de menționat că, aproape un an mai târziu, mai precis în martie 2004, redactorul-șef al UNU PE TROTUȘ își dădea acordul să lucreze pentru Prosport, în schimbul unei retribuții lunare de 10.000.000 de ROL.

“Acolo (n.r. – la FC Onești) s-au întâmplat multe chestii aiurea, dar deja au trecut  foarte mulți ani de atunci și este imposibil să le mai aflăm. Nu știu câtă dreptate am, dar cred că FC Onești este primul club din România care a intrat în faliment în plin campionat, iar activele i-au fost executate una-două! N-a mai fost niciun interes să meargă treaba, cică s-ar fi spălat și niște bani pe-acolo, ne-a declarat un personaj care a stat multă vreme în proximitatea echipei, în acei ani.

FC Onești trecea atunci prin momente extrem de grele, orice ban era binevenit, cred că așa a gândit și domnul Marian când a semnat acel contract. E adevărat, nu a dat prea bine la imaginea clubului faptul că din autocarul inscripționat cu sigla <FC Onești> coborau la București oameni de tot felul, cu genți de rafie, cu sacoșe și alte alea, dar ce mai contează acum, când clubul nu mai există?! Este o poveste despre care, dacă nu scriați dvs acum, probabil că nu ar mai fi pomenit nimeni, ne-a declarat un împătimit al tribunelor, la vremea respectivă.

fc-onesti-2Interesante sunt câteva dintre obligațiile chiriașului (SC CARPATEST GRUP SA) prevăzute în contractul de închiriere la care facem referire. Astfel, autocarul marca DAF cu numărul de înmatriculare BC 20 FCO a putut fi utilizat de chiriaș abia după ce acesta s-a angajat să înlocuiască anvelopele spate, cele existente fiind predate proprietarului mașinii.

O altă clauză prevăzută în contract stipula faptul că “chiriașul se angajează ca la solicitarea proprietarului, respectiv Fotbal Club Onești, să pună la dispoziția acestuia un autocar pentru folosința acestuia”. În traducere liberă, asta înseamna că în timp ce autocarul lui FC Onești era ocupat să transporte oameni de tot soiul pe ruta Moinești – București, jucătorilor echipei li se punea la dispoziție pentru deplasări un autocar oarecare, posibil chiar dintre acelea care ar fi putut fi duse la casat!

FC Onești s-a desființat la mijlocul sezonului 2003-2004, după ce rafinăria RAFO, principalul sponsor al echipei, și-a retras sprijinul financiar. Cu datorii la bugetul de stat de peste 70 de miliarde de lei vechi, FC Onești a ajuns pe mâna executorilor judecătorești, care i-au confiscat și vândut toate bunurile, inclusiv autocarul DAF. Au mai fost executate un apartament cu două camere, un autoturism Dacia 1300 și aparatura electronică de birou de la sediul clubului. În total, statul a recuperat din creanță doar un milliard de lei vechi, 69 de miliarde fiind trecute la pierderi.

Sursa foto: www.bacau.net