De la bun început, trebuie să stabilim un lucru. PE TOȚI NE SUGRUMĂ FISCALITATEA RIDICATĂ! Nu numai mediul de afaceri are de pătimit din cauza asta, să fie clar! E nevoie să fac aceste precizări, fiindcă aș fi vrut ca discuțiile pe marginea stabilirii nivelului taxelor și impozitelor locale să se poarte într-un cadru mai larg. Mult mai larg.

Observ că se moare doar de grija mediului de afaceri. Nimeni nu scoate un cuvânt despre felul în care sunt tratați angajații. Salarii minime pe economie sau mai mici, ore multe peste program și neplătite, cărți de muncă cu jumătate de normă –  în cel mai fericit caz – amenințări, jigniri, hărțuiri, etc.

Cunosc placa – mediul de afaceri are o contribuție esențială la buget – dar să mai terminăm odată cu cât de asuprit este el, săracul! Pielea o ia statul de pe fiecare dintre noi.

Pe de altă parte, nici când duduia orașul nu era mai bine pentru mulți de pe-aici. Tot pe bani puțini se lucra, oropsiții aveau oricum asigurată porția lor de umilință. Vă mai amintiți de “benzinari”?

  1. Sunt de acord ca mediul de afaceri să fie sprijinit (cam asta e singura noastră șansă), dar numai cu condiția să dea și el înapoi ceva comunității. E bun și din saftea. Nu să-și bage degrabă în buzunare diferența rezultată după reducerea TVA, de pildă! De aceea pâinea nu s-a ieftinit, nici laptele, nici uleiul, nici Doamne, iartă-mă, câte și mai câte! Totul costă la fel ca acum un an!

Încă ceva. Investiții reale nu s-au făcut aproape deloc în orașul ăsta, în ultimii 25 de ani! Nici măcar când se trăia bine! A fost o speculă ordinară și atât. Umblau cisternele cu țiței mai ceva ca somnambulii, noaptea! Iar astăzi avem rezultatele. Ne scufundăm! Nu e nevoie să ai studii economice ca să intuiești direcția. Spațiile comerciale goale nu vor produce niciodată bani!

Norocul nostru este că mai avem unii prin zonă care și-au creat afaceri puternice, care cotizează gras la bugetul local și care dau de muncă oamenilor. Și nu oricum, ci constant. Nu sunt mulți, dar ăsta e și motivul pentru care bugetul comunității a ieșit atât de greu la socoteală. Acești antreprenori, foștii muncitori de pe platforma chimică, ce încasează pensii bunicele, și banii trimiși de “afară” de copiii lor și ai altora mai țin în viață orășelul ăsta. Nu e un secret, o știe toată lumea. Ne punem puțin și noi mintea la contribuție, sau lăsăm totul în seama politicienilor?