(P)

Operatorul de apă SC RAJA SA continuă să investească milioane de euro în introducerea unor noi rețele de apă sau modernizarea altora.  Vor fi lucrări în 92 de localități din cadrul a 7 județe (Constanța, Bacău, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Brașov), operatorul de apă SC RAJA SA urmând să instaleze în România, în aria sa de operare, peste 2.500 de km de conducte de apă, aproape cât distanța dintre Onești și orașul norvegian Skien, unde Nadia Comăneci obținea, la vârsta de numai 13 ani, primul mare succes internațional: titlurile de campioană europeană absolută la individual compus, la paralele, la bârnă și la sărituri și medalia de argint la sol. Distanța între Onești și Skien este de 2.800 de km.

Vineri, 12 iunie, a fost semnat Contractul de Lucrări 22 (CL 22) “Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție în localitatea Lazu, reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție și de canalizare, reabilitare stație de pompare apă uzată, stații noi de pompare apă uzată și conducte de refulare aferente, din localitatea Agigea. Rețele apă Ovidiu, Cumpăna, Poiana. Aducțiuni Ovidiu, Poiana. Rețele de canalizare Ovidiu, Cumpăna, Poiana.”, cu o valoare totală 67.835.525,22 lei.

Contractul face parte dintr-un proiect mai amplu derulat de RAJA prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM), în care sunt prevăzute și investițiile ce vor fi derulate la Onești, construcția unei stații de epurare noi fiind cea mai apropiată. Dar să nu anticipăm.

„POIM, un program care atrage mulți bani europeni și în cadrul căruia RAJA are două proiecte. Unul de 593 de milioane de euro și un altul de aproximativ 50 de milioane de euro pentru regiunea Onești – Bacău. În total, peste 640 de milioane de euro și avem de gând să mai facem alte două proiecte în cadrul acestui Program Operațional.

Una peste alta, dacă adăugăm POS-ul de Mediu și în POIM, compania noastră a reușit să atragă în România și să dezvolte investiții de peste 1,1 miliarde de euro, care este o cifră impresionantă și care plasează compania RAJA pe o poziție fruntașă la nivel național.

Aș vrea să vă spun că nu este deloc de neglijat contribuția pe care trebuie să o pună autoritățile locale și compania RAJA. UE pune 75% din valoarea proiectelor, iar 25% trebuie să fie contribuție românească, în speță 2% pun autoritățile publice locale, iar restul de 23 de procente se împarte între RAJA și Guvern. Deci, 11,5% pune RAJA. Și, atunci, dacă facem o raportare de 1,1 miliarde de euro, RAJA a contribuit cu peste 110 milioane de euro să cofinanțeze proiectele, bani pe care i-a atras de la Banca Europeană de Construcție și Dezvoltare, condiții foarte avantajoase, dar care trebuie dați înapoi. Și, atunci, iar o să ajungem la eterna poveste a prețului apei și în campania electorală iar o să li se sucească mințile alegătorilor că apa la Constanța este foarte scumpă. Numai că, după cum aminteam mai sus, trebuie să dăm înapoi la BERD 110 milioane de euro, iar acești bani se regăsesc în prețul apei. Mai amintesc faptul că apa la Constanța nu și-a schimbat prețul“, a declarat directorul general al RAJA SA, Felix Stroe.

Numai la Onești, în programul investițional sunt prevăzute reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare, reabilitarea rezervoarelor de înmagazinare de la Cuciur, construirea unei surse noi de apă și a unei stații de tratare, construirea unei stații noi de epurare, sistem centralizat SCADA, etc. (sursa: ct100.ro; ordinea.ro; sursa foto: ordinea.ro; sursa video: ct100.ro)