La data de 12 iunie a.c., în jurul orei 14.30, poliţiştii au fost sesizaţi despre producerea unui eveniment rutier, cu victimă, în Bacău.

Poliţiştii s-au deplasat imediat la faţa locului şi din primele verificări au stabilit că un bărbat de 48 ani, din comuna Letea Veche, în timp ce conducea un autoturism pe strada Mihai Viteazul din Bacău, în dreptul imobilului nr. 4, a efectuat manevra de mers înapoi, fără a se asigura temeinic, a surprins şi accidentat un băcăuan de 61 ani, care se afla angajat în traversare regulamentară pe marcajul pietonal.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală a pietonului care a fost transportat la spital pentru îngrijiri.

Cei doi participanţi la evenimentul rutier au fost testaţi cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat şi li-i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

PENTRU A EVITA PRODUCEREA EVENIMENTELOR RUTIERE, POLIŢIŞTII VĂ REAMINTESC:

Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat lor. Cu toate acestea, asiguraţi-vă că sunteţi vizibili atunci când intenţionaţi să traversaţi!

Pe drumurile publice situate în afara localităţilor, ori care nu au trotuare sau poteci laterale, circulați numai pe partea stângă a drumului şi cât mai aproape de marginea acestuia!

La coborârea din mijloacele de transport, nu traversați strada până când acestea nu pleacă din stație! Efectuaţi traversarea fără a avea alte preocupări, nu vă opriţi fără motiv şi nu vă întoarceţi din drum pe trecerile pentru pietoni!

Pentru cei care conduc la drum lung:

Oboseala la volan constituie una dintre cauzele accidentelor rutiere produse pe șosele.

Temperaturile ridicate conduc la îngreunarea deprinderilor motrice şi la crearea senzaţiei de somn. De aceea, la apariţia primelor semne de oboseală, recomandăm şoferilor să oprească deplasarea, pentru a se reface.

Simptomele oboselii duc la scăderea timpului de reacţie, a vederii, a performanţei şi vigilenţei.

Înainte de a pleca la drum, odihniți-vă cel puţin opt ore! Faceți pauză la fiecare două ore sau 160 de kilometri!

Călătoriți cu un partener care să vă observe semnele de oboseală sau, după caz, să preia locul șoferului!

Faceți pauză de o cafea sau pentru a realiza câteva exerciţii fizice. (sursa: IPJ Bacău; foto: imagine ilustrativă)