Un elev din Onești a fost admis la una dintre cele mai prestigioase universități din lume – University of Oxford – din Marea Britanie, la specializarea matematică, unde rata de acceptare este foarte scăzută.

Horia Nicolcea, unul dintre elevii Colegiului Național “Dimitrie Cantemir” din Onești, olimpic național la matematică și câștigător a numeroase concursuri naționale și internaționale de matematică, a fost admis la Universitatea Oxford.

Specializarea aleasă de Horia este matematica, unde rata de acceptare este foarte scăzută.

Realizarea este cu atât mai mare cu cât University of Oxford și-a redus foarte mult, în acest an, numărul de locuri la mai multe specializări, printre care și la cea pentru care a optat elevul din Onești.

Pentru admitere, Horia a dat un examen-test scris, care a avut loc la un centru British council, în baza căruia a fost invitat, luna trecută, la interviu la Oxford.

University of Oxford nu este singura universitate de prestigiu din Marea Britanie la care a aplicat elevul din Onești și la care acesta a fost admis. Atât universitatea din Manchester, cât și universitatea din Warwick erau pregătite să-l primească în rândurile lor pe Horia, doar că acesta a ales până la urmă să-și continue studiile la Oxford.

Până va ajunge la University of Oxford – pe 1 octombrie 2020 – Horia Nicolcea mai are de trecut un pas – examenul de Bacalaureat, în vara aceasta.

În ultimii ani, la Oxford of University au mai fost admiși și alți câțiva elevi din Onești, însă Horia Nicolcea este primul care ajunge la prestigioasa instituție de învățământ din Marea Britanie la specializarea matematică.

La University of Oxford au mai fost admiși elevi din Onești la specializările fizică, chimie, economie, unul din ei fiind Horia Măgureanu, în prezent doctorand în fizică la Oxford.