În fiecare zi, din cauza lucrărilor de reabilitare a podului peste râul Trotuș din Onești, mii de mașini străbat cu dificultate acea zonă în care se intersectează nu mai puțin de trei drumuri naționale: DN 11, DN 11A și DN 12A. Fiindcă traficul pe pod a fost restricționat pe o singură bandă, pe care se circulă alternativ din trei direcții, de multe ori se formează cozi uriașe de mașini, în special pe sensul de mers Bacău – Onești.

Din cauza traficului extrem de aglomerat, afacerile societăților comerciale din zona respectivă au înregistrat o scădere drastică, ajungând chiar și până la 50% în unele cazuri, după cum UNU pe Trotuș a scris AICI.

Nici comercianții din obor nu o duc mai bine, clienții și implicit vânzările împuținându-se simțitor de la o sâmbătă la alta, de când a fost dat în lucru podul peste râul Trotuș.

“Mai bine mi-aș lua concediu pe perioada asta, cât se face podul, că vin degeaba în târg. Doar se mai aerisește marfa, că vânzările sunt vai de ele, s-a plâns unul dintre comercianții din târg, care vinde articole de îmbrăcăminte second-hand.

Dacă în perioada similară a anului trecut, oborul din Onești aducea uneori cu un furnicar chiar și dacă era trecut de amiază, acum ceasul nu bate ora 12.00 și printre tarabele improvizate suflă vântul. Drept consecință, deși e abia trecut de ora 11.00 comercianții se apucă să strângă marfa.

“Anii trecuți se întâmpla să mă prindă și ora unu (n.r. – 13.00) în târg, și să fac și vânzare ca lumea, că doar nu stăteam de nebună. Dacă acum, când e cald și frumos, nu vin oamenii la târg, nici nu vreau să-mi închipui ce o să fie la iarnă, când s-o face frig. Oamenii sunt comozi, dacă nu pot ajunge cu mașinile, nu mai vin deloc. Și nimeni nu are chef să stea blocat în trafic atâta timp pentru 2-3 lucruri, așa că renunță la târg dacă n-are ceva musai de cumpărat, a mărturisit o comerciantă.

Nu toată lumea are însă de suferit de pe urma traficului dificil din zona podului. Există o categorie de oameni care chiar profită de pe urma acestei situații: vânzătorii ambulanți.

Aceștia încearcă să le bage pe gât șoferilor care sunt blocați în trafic tot felul de produse, iar de multe ori chiar și reușesc.

Vânzătorii ambulanți se impart, la rândul lor, în două categorii: presupușii țărani, care stau cel mai adesea cu un scăunel și încearcă să vândă legume și fructe despre care spun că sunt naturale sută la sută, de la ei din curte, și acele persoane agasante, care îți flutură produsele prin fața geamurilor mașinii până când te aduce în pragul unei crize de nervi. Fie că sunt inofensivi, fie că au un comportament agasant, și unii și alții ar trebui să știe că activitatea pe care o desfășoară contravine legii, după cum precizează Codul Rutier: “Se interzic amplasarea construcţiilor de orice fel şi practicarea actelor de comerţ pe trotuar sau pe acostament, în parcările amenajate sau pe partea carosabilă, în condiţiile în care acestea ar afecta siguranţa circulaţiei pietonilor şi vehiculelor.”

“Personal nu sunt de acord cu un astfel de comerț, ar trebui să se ia măsuri”, a comentat un șofer.

Chiar dacă nu scot cine știe ce câștiguri din această activitate, vânzătorii ambulanți sunt contestați de majoritatea conducătorilor auto.

“Nu mă interesează pe mine câți bani fac ei, dar dacă stă pe carosabil, vânzătorul respectiv poate fi oricând lovit, sau mai există riscul ca participanții la trafic să rămână pe loc pentru a da curs ofertei și atunci blochează circulația”, a apreciat un alt șofer.

Deocamdată, la Onești nu se poate vorbi încă despre o invazie a vânzătorilor ambulanți, cum se întâmplă pe arterele cele mai intens circulate din marile orașe, dar într-un an „afacerea” are timp să se dezvolte serios.