Oneștiul a îmbrăcat straie de sărbătoare sâmbătă, 30 noiembrie, când s-au ținut manifestările dedicate Zilei Naționale, în anul Centenarului.

Împărțite în două momente distincte, manifestările n-au avut aceeași priză la public.

Dacă prezența la festivitățile solemne desfășurate la monumentele de lângă sediul Primăriei Onești și din vecinătatea sensului giratoriu de la ieșirea din oraș spre Brașov a fost lăsată în grija oficialităților, a elevilor și a militarilor, ceva mai târziu, pe platoul din fața Casei de Cultură, a fost “măcel”.

Oneștenii au dat o petrecere de zile mari! Au încins o horă strașnică, au dansat, au chiuit, au aplaudat frenetic în momentul în care a fost aprins iluminatul festiv, dar, peste toate, aproape că s-au călcat în picioare în dreptul corturilor unde mai mulți agenți economici din oraș i-au așteptat cu aproape 2.500 de porții de fasole cu ciolan.

Fasolea cu ciolan s-a epuizat cât ai zice “pește”, iar după o masă sățioasă – unii dintre oneșteni nu s-au sfiit să ia și câte 4 porții – vinul fiert și ceaiul fierbinte oferite de către autorități au venit la țanc.

După ce fasolea cu ciolan s-a epuizat, iar agenții economici și-au strâns oalele imense, mare masă de oameni n-a mai zăbovit nici ea. A cântat Laura Lavric, a fost bine, a urmat Millenium, a fost acceptabil, dar atât, pentru că spectacolul artistic s-a încheiat într-un anonimat aproape total.

Oneștenii au scuza că la ora desfășurării evenimentelor a fost un ger năprasnic – aproape 10 grade cu minus – dar nici când a fost mai cald lucrurile n-au stat diferit.

Ciolanul cu fasole reprezintă, pare-se, atracția majoră în astfel de ocazii, singurul moment când mobilizarea este exemplară. Păcat.

La mulți ani, România!

P.S. – La buna desfășurare a evenimentelor, în sensul că au oferit ciolanul cu fasole, și-au dat mâna Hotel Trotuș, Eugenio Catering, La Michele, La Strada, Aristrocrat PUB – La Popicu, Kastel Catering, Trottoir Grill, Restaurant Bulevard, Restaurant L’Osteria, Restaurant Zahana – Butucul de vie, Restaurant Seasons și, nu în ultimul rând, Grup Șerban și Potpuriu SRL. Felicitări tuturor!