Mai mulți pui de câine au fost descoperiți lângă o ghenă de gunoi menajer din Onești, unde au fost abandonați de persoane necunoscute. Cățelușii au fost preluați de lucrători ai Serviciului de Ecologizare și Gestionare a câinilor fără stăpân și duși la adăpostul dedicate, situat la ieșirea din oraș spre Bacău.

Administrația adăpostului de câini de la Onești amendează gestul – “Rușine!” – și lasă să se înțeleagă faptul că astfel de cazuri sunt frecvente în municipiul de pe Trotuș.

Ne întrebăm cât va dura până vom atinge capacitatea maximă a adăpostului. În aceste condiții, foarte puțin. Cățeluși abandonați peste tot în Onești, în ciuda campaniilor gratuite de sterilizare, în și în afara Oneștiului. În acest ritm, nu va fi suficientă nici măcar mărirea capacității de cazare. Rușine!”, a transmis administrația adăpostului destinat câinilor fără stăpân din Onești.

În Onești, deși s-au organizat nenumărate campanii de sterilizare gratuită (atât de către ONG-uri, cât și de către administrația publică locală), unii oameni continuă totuși să arunce grămezi de pui pe drum, fapt care denotă o educație precară.

Pentru cei care încă nu cunosc de ce varianta sterilizării este net superioară abandonului, iată câteva avantaje:

– sterilizarea animalelor este obligatorie prin legislație: 254/2014. Nesterilizarea câinilor de rasă comună (care nu au atestat de pedigree) cu stăpâni este sancționată cu amendă;
– stoparea înmulțirii necontrolate. O femelă poate naște 5-10 câini/pisici de două ori pe an;
– sănătatea animalului de companie. Sterilizarea scade riscul apariției cancerului și a altor tipuri de afecțiuni medicale. Un animal sterilizat poate trăi cu până la cinci ani mai mult;
– evitarea evadărilor din curte în perioada în care animalele intră în călduri;
– stoparea fenomenului animalelor abandonate. (foto: Adăpostul de câini Onești)