Aveți grijă ce carne de pui cumpărați și cum o manevrați. Inspectorii sanitar-veterinari spun că tot mai multe loturi care vin din import, în principal din Polonia, sunt depistate cu salmonella, o bacterie periculoasă pentru oameni.

În ultimele două luni, zeci de tone de carne de pasare din import au fost depistate cu salmonella de reprezentanții autorității naționale sanitar-veterinare. Dacă în mod obișnuit erau depistate lunar 4, 5 cazuri, numărul lor a explodat.

Mihai Ponea, directorul general al ANSVSA: ”21 de alerte pe salmonella interititis cu proveniență în special din zona Poloniei. Avem o cantitate de produse din carne de pasăre, pulpe, organe, ele sunt de ordinul zecilor de tone care au fost confiscate și retrase de pe piață”.

Potrivit legii, din fiecare lot de carne care urmează să fie vândut sunt prelevate probe care ajung la laborator. Așa sunt descoperite eventualele contaminări. Sunt peste 2.500 de tipuri de salmonella, însă doar două sunt periculoase pentru oameni.

Dacă produsele sunt depistate cu aceste forme ale bacteriei, ele sunt distruse imediat.

Se eșantionează 25 de grame de carne și se pune pe un mediu de preîmbogățire pentru salmonella. Analiza în sine durează ntre 3 și 5 zile și implică trecerea pe anumite medii selective.

Nastasia Belc, directorul general al Institutului pentru Cercetare Alimentară: ”Există și programe de monitorizare, dar firmele sunt obligate să își verifice calitatea microbiologică și apoi să se prezinte pe raft cu produsul respectiv la vânzare. Dar se poate întâmpla să apară accidente pe lanțul frigorific mai ales, cum vă spuneam”.

Tocmai de aceea, medicii ne recomandă să fim atenți inclusiv cum pregătim carnea.

Nu se folosește același cuțit pentru carnea de pui și pentru alte alimente

Este recomandat ca pe masa pe care vrem să tăiem și să pregătim carnea de pui să nu avem și alte produse pe care le mâncăm crude. Cum ar fi legumele pentru salată.

Bacteriile se pot transmite ușor mai ales prin picăturile de apă și pot fi distruse doar prin gătirea alimentelor la o temperatură ridicată, cel puțin 20 de minute.

Totodată, este important să nu folosim același tocător și cuțit cu care am tăiat carnea și pentru alte alimente. Fie le spălăm foarte bine, fie folosim unele diferite.

Dr. Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase: ”Salmonella este o bacterie foarte periculoasă mai ales pentru organismele care au probleme cu imunitatea. Mă refer aici la persoane cu boli cronice, care fac chimioterapie, vârstnici, copii mici. Poate afecta inima, poate da șoc toxic atunci când bacteria se înmulțește și elimină într-un aliment toxine”.

Polonia este cel mai mare producător de carne de pasăre din Europa. În ultima vreme a vândut și României o cantitate mare de carne, la prețuri mai mici decât producătorii autohtoni. (sursa: stirileprotv.ro; foto: imagine ilustrativă)