O femeie în vârstă de 42 de ani, din Bacău, care se afla, sâmbătă, în drumeție pe Masivul Ceahlău, a fost salvată de intervenția promptă a salvamontiștilor nemțeni, după ce i s-a făcut brusc rău și a necesitat evacuarea de urgență.

Fiind o stare de urgență – femeia acuza puternice dureri abdominale – salvamontiștii nemțeni au solicitat ajutorul unui elicopter SMURD.

Femeii i s-a făcut brusc rău în timp ce se afla pe Vârful Toaca. Salvamontiștii au transportat victima până la heliportul de lângă Vârful Lespezi, de unde aceasta a fost preluată de elicopterul SMURD, fiind dusă la spitalul de urgențe din Iași.

“Intervenția a durat maxim 120 de minute de la momentul decolării de pe aeroportul din Iași. Foarte probabil, în cazul unui transport terestru, în acest timp de-abia dacă am fi coborât victima câteva sute de metri, diferență de nivel. Transportul pe distanța de aproximativ un kilometru între locul de unde am preluat cazul și până la heliport trece printr-o zonă stâncoasă, apoi urcă printr-un culoar de jneapăn greu de pătruns. Deși se aflau în vacanță, doi salvatori montani din Argeș au sărit imediat în ajutorul echipei și asta a făcut ca suferința victimei pe transport să fie mai de scurtă durată. Le mulțumim pentru acest gest care dovedește, încă o dată, că suntem o mare familie condusă de unica stare de spirit ce guvernează salvarea montană din România”, se arată într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a Salvamont Neamț. (foto: Salvamont Neamț)