Marius Moțoc (41 de ani) a crezut în puterea pământului și după 18 ani de agricultură, făcută în paralel cu munca în administrație, a ajuns să cultive 170 de hectare de pământ în județul Bacău, notează adevarul.ro.

În anii cu secetă, când producția a fost scăzută și majoritatea suprafețelor au fost calamitate, fermierul Marius Moțoc din Bacău a muncit doar pentru a găsi soluții să plătească ratele la bănci.

Acum, pentru a evita situații care l-ar putea aduce la faliment, Moțoc dorește să implementeze tehnologii ”no tillage”, cu lucrări minime asupra solului (însămânțare fără arătură) pentru ca apa să nu se piardă în sol.

O altă perspectivă care i-ar salva culturile ar fi extinderea rețelei de irigații, mai ales că terenurile pe care le cultivă se află în stânga Siretului și în proximitatea Lacului Răcăciuni.

Marius este căsătorit și are doi copii. Lucrează în municipiul Bacău, iar după amiaza merge la 35 de kilometri, la Dieneț, în comuna Răcăciuni, unde face agricultură. Este susținut de familie pentru a face această activitate, iar uneori, mai ales primăvara și toamna, este nevoit să muncească pe tractor și combină, și în zilele libere sau de concediu.

„Când am început să fac agricultură, nu aveam nimic, doar un teren de la bunici, de 2 hectare și un mic tractor. Pe jumătate de hectar cultivam legume (roșii ardei, castraveți, etc). Cu multă muncă, am reușit să cresc. În 2013, când deja lucram 33 de hectare de teren arabil, am accesat prima oară fonduri europene, pe măsura 4.1 –”dezvoltarea exploatațiilor agricole” și tot atunci am accesat și primul credit bancar, de 38500 de euro, pentru un proiect de 63 de mii de euro, din care 50% erau fonduri nerambursabile. Atunci am luat 2 semănători de precizie și un teradisc”, a declarat Marius Moțoc.

În următorii ani, concomitent cu creșterea suprafețelor cultivate, fermierul și-a achiziționat tractoare performante, combină, remorci dar și alte utilaje necesare pentru practicarea unei agriculturi performante. (foto: adevarul.ro)

Articolul integral AICI