SC Apă Municipal SA, societate care ar urma să preia administrarea serviciului de apă și canalizare din Onești, are AGA în prima zi a săptămânii viitoare, iar ceea ce atrage atenția este faptul că actualii membri ai Consiliului de Administrație vor avea un mandat extrem de scurt, de maximum șase luni, cel puțin în primă fază.

SC Apă Municipal SA a fost înființată de Consiliul Local Onești special pentru a gestiona serviciul de apă și canalizare al orașului, dar lucrurile se mișcă al naibii de greu, după cum se vede treaba. Abia luni, 20 martie, va avea loc prima Adunare Generală a Acționarilor, iar pe Ordinea de zi se găsesc câteva puncte contradictorii.

În primul rând, aflăm că cei trei membri ai Consiliului de Administrație aleși prin vot secret în ședința Consiliului Local din data de 19 ianuarie 2017 – Răzvan Spătaru (foto, dreapta), Valentin Blidaru și Florin Pavăl (foto, stânga) – nu vor deține această calitate decât pentru cel mult 6 luni, și asta numai cu motive temeinice! “Este curios, pentru că Ordonanța de urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice le-ar fi dat dreptul să obțină mandate de câte 4 ani. Iată ce scrie la Art. 8 alin. 1: <Durata mandatului membrilor consiliului de administrație este stabilită prin actul de înființare și nu poate depăși 4 ani (…)> Dacă numirea este doar provizorie, cum se precizează în convocatorul AGA, atunci ce pretenție să ai de la acești oameni (n.r. – Spătaru, Pavăl și Blidaru) să-ți rezolve problemele, fiindcă nici timp să-și pună ideile în practică nu au”, a comentat o sursă UNU PE TROTUȘ.

Punctul 3 de pe Ordinea de zi a AGA nu doar că nu clarifică lucrurile, ci ne bagă complet în ceață, în condițiile în care acționarii sunt totuși chemați să aprobe declanșarea procedurii de selecție în vederea numirii pe o perioadă de 4 ani a administratorilor SC Apă Municipal SA. “Eu nu mai înțeleg chiar nimic! Dacă nu se urmărește înlocuirea membrilor actuali, că mie așa-mi miroase, atunci nu se putea ca ei (n.r. – Spătaru, Blidaru și Pavăl) să obțină direct mandate de 4 ani? Adică îi ții provizoriu, apoi îi numești pe 4 ani? De ce toată această pierdere de timp? E ca și cum ne-am scărpina cu mâna stângă la urechea dreaptă!”, a adăugat sursa UNU PE TTROTUȘ.

SC Apă Municipal SA este societatea care ar trebui să preia de la SC Domeniul Public și Privat SA serviciul de apă și canalizare al orașului, până când acesta va fi delegate de autoritățile locale unei firme puternice, care să aibă capacitatea să investească în reabilitarea sistemului. Înființată încă din 2011, SC Apă Municipal SA are ca unic acționar Consiliul Local Onești. Societatea nu a activat nicio zi până acum, fiind doar pe hârtie.