Regimul privind eliminarea deșeurilor generate zilnic, astfel încât să nu afecteze mediul înconjurător, reprezintă o noțiune străină pentru patronii unor service-uri auto din Onești.
Câmpurile dimprejurul Oneștiului aduc cu o mare groapă de gunoi, fiind aruncate acolo toate mizeriile posibile și imposibile. Reporterii UNU PE TROTUȘ au prezentat în urmă cu mai puțin de o lună fotografii revoltătoare, cu zeci de deșeuri medicale abandonate pe un teren din zona industrială a orașului.
Tot pe acolo, am identificat de curând mai multe grămezi de deșeuri auto (capace de roți crăpate, bare rupte, furtune deteriorate, stopuri sparte, etc), ceea ce ne determină să credem că printre patronii numeroaselor service-uri auto care funcționează în Onești sunt unii pe care îi doare în cot de mediul înconjurător.
Se știe că un service auto poate genera zilnic o mulțime de deșeuri periculoase sau nepericuloase, pentru eliminarea cărora sunt obligate să respecte un regim foarte strict, care de altfel este prevăzut în cadrul condițiilor de funcționare a tuturor service-urile. Uleiul uzat, de exemplu, necesită un regim special de utilizare și depozitare, astfel încât să nu fie afectat mediul înconjurător.
“N-au ei nicio treabă cu mediul înconjurător, pe ei îi interesează doar profitul. Bine, nu trebuie băgați toți în aceeași oală, dar știm și noi cum sunt patronii din ziua de azi. De ce să-și mai bată capul aiurea când au la îndemână varianta asta foarte comodă, să arunce mizeria de câmp. Autoritățile ar trebui să demareze o anchetă, să descopere service-urile care se fac vinovate de lucru ăsta și să le sancționeze! Și de ce nu, să le retragă autorizația de funcționare, ca să se învețe minte!”, a comentat paznicul de la o societate din zonă.
După ce unitățile de producție din zona industrială și-au restrains drastic activitatea ori pur și simplu și-au închis porțile, terenurile aferente acestora s-au umplut de gunoaie de toate felurile. “O să ne mănânce șobolanii într-o bună zi”, a oftat bărbatul care susține că cei care aruncă gunoaiele au ajuns să nu mai aibă nicio jenă – “vin și le lasă aici ziua în amiaza mare, nu se mai feresc de nimeni!”.