Aproape 70 la sută din traficul pe rețeaua de internet a Primăriei Onești se consuma pe Facebook, conform unor date aflate în posesia UNU PE TROTUȘ, până când s-a luat decizia restricționării accesului funcționarilor instituției la rețeaua de socializare a lui Zuckerberg, după cum am scris AICI.

Restricționarea accesului la Facebook, măsură luată pentru eficientizarea muncii funcționarilor, nu și-a atins scopul.

Rămași fără Facebook, angajații Primăriei Onești și-au găsit rapid o altă modalitate de a pierde timpul când sunt la serviciu. Potrivit ultimelor date privind consumul de internet al utilizatorului “Primăria Municipiului Onești”, angajații care lucrează în serviciul public își petrec cel mai mult timp pe Skype.

Skype este un software gratuit, care permite utilizatorilor să efectueze convorbiri telefonice cu video prin internet. Apelurile spre alți utilizatori Skype sunt gratuite, indiferent de orașele și țările unde se vorbește, spre deosebire de apelurile la telefoanele obișnuite analogice din rețeaua fixă care sunt, de regulă, contra cost.

Când nu pierd vremea pe Skype, stând la taclale cu prietenii ori neamurile stabilite în alte orașe sau în alte țări, angajații primăriei sunt “geană” pe noutățile de pe Youtube.

Pentru rigurozitate, vă prezentăm activitatea pe net la Primăria Onești în două zile din această lună – marți, 8 august, și vineri, 11 august (zile alese aleator) – cu mențiunea că datele sunt în mare aceleași, și în restul zilelor.

Așadar, pe 8 august, din 67,9 GB de net consumați, 21,7 GB s-au dus doar pe Skype. Încă 15 GB au fost consumați accesându-se site-ul YouTube. Dacă adunăm numai aceste două valori, rezultă că peste 1/3 din traficul pe net consumat la nivelul instituției pe 8 august a fost alocat de funcționarii acesteia rezolvării problemelor personale (Skype) și divertismentului (YouTube).

Pe 11 august, zi de vineri, când programul funcționarilor Primăriei se încheie puțin după ora prânzului, rolurile s-au inversat: din 45,4 GB consumați la nivelul instituției, 13,1 GB au fost pe YouTube, iar pe Skype s-a stat de 5,1 GB. Tot pe 11 august, 11,2 GB s-au consumat pe HTTP Browser. Am consultat un specialist în IT, iar acesta ne-a spus că aici pot intra tot felul de site-uri, de toate genurile (ziare mondene – ex: Click!, Spynews, Cancan, site-uri de comerț online, de modă, etc).

Nu în ultimul rând, trebuie precizat că accesul la rețeaua de socializare Facebook nu a fost restricționat în totalitate. În rapoartele privind traficul pe internet în cele două zile menționate există și un mic consum pe Facebook (2,2 GB pe 8 august, 1,5 GB pe 11 august), care mai mult ca sigur a rămas disponibil primarului, vicelui, city-managerului și altor câtorva șefi de servicii din Primăria Onești.