Noii proprietari ai UTON Onești și-au făcut deja strategia în privința fostei întreprinderi de utilaj chimic de pe platforma de la Borzești, iar planurile lor includ și deschiderea unor secții – ceea ce înseamnă automat crearea de noi locuri de muncă pentru oneșteni.

Reporterii UNU pe Trotuș au reușit să stea de vorbă cu reprezentanții firmei bucureștene care a cumpărat, în urma unei licitații organizate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), active ale UTON Onești, în valoare de 9,3 milioane de lei.

Aceștia ne-au spus că încă dinainte de a se înscrie la licitația organizată de ANAF în octombrie anul trecut, aveau deja o strategie privind viitorul UTON Onești.

“Nu s-a pus niciodată problema să vindem tot la fier vechi, așa cum s-a stris. Vânzarea unor bunuri cumpărate la licitație este însă necesară, pentru că nu toate utilajele și echipamentele pe care le-am achiziționat ne sunt de folosință. În fabrică sunt foarte multe utilaje. Am făcut un inventar al acestora, circa 40-50% dintre ele sunt foarte bune, funcționale. Dar sunt și foarte multe utilaje și echipamente foarte vechi, depășite din punct de vedere fizic și moral, total neperformante într-o eră a digitalizării. Cu aceste utilaje nu se mai poate face nimic, dacă le-am pune în funcțiune totuși costurile de producție ne-ar ajunge foarte mult, ceea ce n-ar mai fi rentabil”, au explicat noii proprietari au UTON Onești.

Vestea bună pentru Onești și pentru oneșteni este că UTON Onești va fi reintrodusă în circuitul industrial, atât doar că nu la dimensiunile dinainte de a se închide. “Ne interesează să reactivăm unele secții din cadrul fabricii, printre care se numără sablarea, debitarea. Suntem deja în discuții cu mai mulți meseriași, foști angajați ai fabricii. Probabil că se va ajunge la un număr de 50-60 de oameni care vor avea un loc de muncă la UTON, în viitorul apropiat”, au mai precizat noii proprietari ai UTON Onești.

În rest, vom valorifica la fier vechi utilajele nefuncționale și pe cele casate, scoase deja din uz. Iar echipamentele funcționale care nu ne sunt de trebuință în activitatea noastră, fiind peste volumul de muncă preconizat, vor fi la rândul lor vândute. Să nu uităm că UTON a avut în trecut circa 1.200-1.300 de angajați, prin urmare sunt foarte multe echipamente care n-ar avea niciun rost să le păstrăm!

E adevărat că nu se va face producție la nivelul din trecut, dar nicioclipă nu s-a pus problema să vindem tot. Dimpotrivă, ne-am făcut și noi niște calcule înainte, am vorbit cu specialiști, foști șefi de la UTON, care ne-au îndrumat cum să procedăm.

Nimeni nu ar fi participat la această licitație doar cu scopul de a vinde utilajele, fiindcă asta n-ar fi fost o afacere.

Am preluat în stoc cantități impresionate de tablă și de țeavă, deci ne putem apuca de lucru imediat cum avem contracte clare. Și aria de deservire se va diversifica, pe lângă clienții vechi din industria chimică”, au conchis aceștia.

UTON Onești s-a aflaut ultima dată în proprietatea controversatului omm de afaceri bucureștean Marian Iancu, cel care a deținut la un moment dat și societățile RAFO Onești și CAROM Onești.

Vânzarea bunurilor mobile și imobile ale UTON Onești și Transmod UTON s-a făcut pentru stingerea obligațiilor bugetare datorate de proprietar.