Oneșteanul Cornel Răileanu (28 de ani) este asistent medical generalist în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Bacău – Substația Onești iar zilele trecute, când a văzut cât de mult a nins, s-a gândit să vină în sprijinul persoanelor vârstnice, bolnave ori singure din oraș, care n-ar fi putut să răzbată în lupta cu nămeții.  

“Eram la un supermarket din oraș și am văzut cât de greu se descurcă bătrânii prin zăpadă, cu sacoșele cu cumpărături. Abia mergeau, săracii. Așa mi-a venit ideea să fac acel filmuleț prin care să-mi ofer ajutorul (vezi video AICI)”, spune Cornel.

Destui oneșteni dintre cei care au văzut filmulețul pe Facebook au privit cu scepticism gestul lui Cornel, mulți întrebându-se pe cine dorește de fapt să promoveze tânărul.

“Nu vreau să comentez astfel de lucruri. Există două porunci – <Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și din toată puterea ta> și <Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți>. Așa am gândit, în consecință așa am procedat. Am acționat benevol și mă bucur că am putut să fiu de ajutor, chiar dacă nu am primit cine știe ce solicitări”, ne-a mai spus acesta.

Căsătorit și tatăl unui băiețel de 6 luni, Cornel a fost solicitat de trei persoane, însă doar într-un singur caz a fost necesar să se pună în mișcare. “O doamnă din comuna Oituz, care a văzut postarea, m-a sunat și mi-a spus că ar fi o cunoștință de-a ei care nu poate ajunge la tatăl său, undeva la Crucea de Piatră, după biserică. Am luat legătura cu acea familie – ei nu aveau mașină – și după ce am stabilit restul detaliilor ne-am dat ca punct de întâlnire Primăria Onești. Erau pregătiți cu alimente, o oală plină cu ciorbă, nu știu ce mai aveau în sacoșe, și am mers cu mașina mea – un Passat – la tatăl femeii, un bătrân la vreo 75 de ani, care rămăsese cumva izolat de nămeți. De altfel, nici n-am putut intra cu mașina pe uliță, așa de mare era zăpada! M-am oferit să-i ajut la deszăpezit, dar n-au mai dorit acest lucru. Mi-au mulțumit pentru ajutor și asta a fost tot. Pe bătrân l-au găsit însă în regulă, focul ardea în sobă, nu erau motive de îngrijorare”, povestește Cornel.

Acesta a mai fost contactat de alte câteva persoane, telefonic și pe messenger, dar solicitările nu au avut caracter urgent. O văduvă vârstnică și bolnavă din Cvartal l-a asigurat pe Cornel că se descurcă singură momentan, deși se deplasează cu greutate, iar zilele următoare asistentul medical de la Ambulanța Onești urmează să ia legătura și cu celelalte persoane vârstnice ce ar putea avea nevoie de ajutor.

“Eu cred că sunt multe alte persoane care fac astfel de fapte, nu sunt eu singurul. Lumea se miră, când de fapt aceste gesturi ar trebui să se înscrie în sfera normalului!”, a concluzionat Cornel.

Postarea lui Cornel Răileanu, prin care acesta și-a oferit ajutorul, a strâns peste 17.500 de vizualizări pe Facebook.