UPDATE – 19.33: Reacția fostului primar Gioni Crăciun, după mărturisirile lui Nicu Busuioc: „Este realmente înspăimântător cum domnul Busuioc…”. Citește articolul complet AICI.

ȘTIREA INIȚIALĂ

După ce în urmă cu aproximativ opt luni, Sorin Ichim, viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Livezi, a reclamat faptul că ar fi fost amenințat cu bătaia de un consilier local (detalii AICI), de această dată Ichim este cel acuzat de practici nu tocmai ortodoxe. 

Nicu Busuioc, fost consilier local la Livezi timp de mai multe mandate și candidat la funcția de primar la alegerile din 2016, îl acuză pe Sorin Ichim, cel care a preluat conducerea comunei după suspendarea primarul ales Gioni Crăciun, de mai multe nereguli.

Nicu Busuioc susține că la ultima ședință ordinară a Consiliului Local Livezi, de luna trecută, nu ar fi fost lăsat să ia cuvântul, deși ar fi vrut să facă mai multe dezvăluiri cu privire la activitatea lui Sorin Ichim. Pur și simplu, simțindu-se cu musca pe căciulă, Sorin Ichim ar fi declarat ședința închisă, profitând de calitatea de președinte de ședință pe care o avea.

“La începutul ședinței, consilierii locali au aprobat ordinea de zi cu tot cu punctul <Diverse>. Numai că la final m-am trezit că nu mai pot lua cuvântul, ședința fiind declarată închisă.

În primul rând, și eu și foarte mulți oameni asistăm la o totală lipsă de viziune a actualei conduceri, de indecizie politică, de neprofesionalism. Este o incompetență crasă și un haos de nedescris, mai ales după suspendarea din funcție a primarului ales. Gioni Crăciun deține în continuare frâiele, dar o face prin intermediul lui Sorin Ichim. Numai că pentru Ichim funcția de primar este o pălărie prea mare!

Pe mine nu mă interesează câte tractoare de nu știu câte culori are Gioni Crăciun, sau câte grajduri la fostul CAP deține acesta. Mă interesează dacă aceste bunuri au fost făcute cu frustrarea cetățenilor.

Ceea ce m-ar putea interesa este următorul lucru: de ce s-a renunțat la a doua captare de apă și populația suferă de lipsa apei, care pe deasupra mai este și neconformă?

O altă gălușcă pe care am fost nevoiți să o înghițim a fost construirea, între ghilimele, a două podețe în satul Bălăneasa și în satul Livezi, la <Valea rea>, după inundațiile din 2015. Aceste podețe, care au costat circa 800 de milioane de lei vechi, la două săptămâni după ce au fost deschise traficului au fost luate de apă. Atât de bine au fost făcute!

Iar dacă aceste lucruri s-au uitat, nu poate fi uitată situația juridică foarte confuză a terenului pe care urma să se construiască o benzinărie, în pantă, la Lungu. Să ne spună actuala conducere a Primăriei ce mai este cu terenul acela, după ce noi, toți consilierii, l-am trecut din domeniul public în domeniul public privat ca să i-l putem vinde unui antreprenor local, cel care deținea în acel moment clădirile ce se construiseră pe suprafața respectivă!

Nu în ultimul rând, aș vrea să știu cât de moral este să-l iei consilier personal pe primarul suspendat Gioni Crăciun, să-i dai salariu de aproape 7.000 de lei pe lună, când el are de efectuat mai multe zile de muncă în folosul comunității, în urma unei condamnări. Dacă nu-i de râs, e de plâns! Probabil îl ține ca să vorbească în locul lui la ceremonii!”

De partea cealaltă, viceprimarul cu atribuții de primar Sorin Ichim se apără și susține că Nicu Busuioc spune numai aberații.

În primul rând, domnul Busuioc, care a fost consilier în mai multe mandate, nu știu de ce este atât de surprins de toate aceste aspecte semnalate acum. Dumnealui era consilier local atunci când s-au făcut cele două podețe despre care vorbește. Se întâmpla în 2015, când și eu aveam exact aceeași calitate, eram colegi în Consiliul Local.

Mai mult decât atât, în 2016 domnul Busuioc Nicolae a fost ales consilier local, pe listele PSRo, în cadrul Consiliului Local Livezi. Eram colegi de partid. Dar dumnealui, din respect, în ghilimele, pentru cetățenii care i-au acordat încrederea, și-a dat demisia din funcția de consilier spunând atunci că este o funcție prea mică pentru standardele sale.

La ședința la care face referire domnul Busuioc, din capul locului trebuie precizat un aspect, și anume că dânsul nu mi-a solicitat să-i dau cuvântul. Apoi, fiindcă se abordaseră deja diverse subiecte privitoare la comunitatea noastră în cadrul discuțiilor de la singurul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi, și la cererea unor consilieri care se grăbeau să ajungă la serviciu, nu am mai considerat oportun să prelungesc ședința. Dar îl invit pe domnul Busuioc să ia cuvântul la următoarea ședință ordinară. Nimeni nu are nimic de ascuns!

Și ca să-l lămuresc. În 2015, au fost executate o serie de lucrări de reabilitare a drumurilor comunale din satele Livezi, Bălăneasa și Orășa Stufu. În cadrul acestor lucrări a fost prevăzută și construirea a două podețe pe tuburi, unul pe drumul Valea Rea și altul pe drumul Bălăneasa. Din câte știu, pentru reabilitarea a circa 15 kilometri de drumuri comunale și construirea celor două podețe s-au plătit 120.000 de lei. Dar, repet, eu eram atunci doar consilier local, ca și domnul Busuioc. Ce să mai spun că există un raport al Curții de Conturi, care spune clar că totul este în regulă la aceste lucrări! Raportul se găsește pe site-ul oficial al Primăriei Livezi și poate fi consultat de orice cetățean al comunei.

Din păcate, în vara lui 2016, în urma unor calamități naturale – precipitații abundente – în zona Valea Rea cât și în Bălăneasa s-au produs viituri care au distrus în totalitate aceste podețe și o parte din drumurile reabilitate.

Despre terenul pe care se construiește acea benzinărie, nu pot să spun prea multe, fiindcă nu mă privește, este o proprietate privată. Atât pot să spun că este un lucru benefic pentru comunitatea noastră că se face într-un final acea benzinărie”, ne-a declarat Sorin Ichim.