Suma solicitată de Municipiul Onești de la Guvernul României pentru repornirea sistemului centralizat de termoficare al Oneștiului înaintea sezonului rece 2014-2015, și care a rămas nefolosită, ar putea fi utilizată de administrația Gnatiuc pentru recondiționarea, măcar în parte, a rețelei de apă și canalizare a orașului.
Primarul Nicolae Gnatiuc încearcă să obțină acordul guvernanților în vederea schimbării destinației sumei de 1,5 milioane de lei, pe care Primăria Onești a primit-o încă din anul 2014, “pentru desfășurarea activităților specifice sezonului rece 2014-2015”, după cum se preciza în nota de fundamentare a H.G. nr. 1139/2014.
Gnatiuc a avertizat în mai multe rânduri asupra faptului că transferul serviciului de apă și canalizare al orașului din administrarea SC Apă Canal SA în cea a SC Domeniul Public și Privat Onești SA (DPP) nu înseamnă nicidecum și o creștere a calității acestui serviciu, în perioada imediat următoare. “Pierderile de pe rețelele de apă și canalizare de pe raza municipiului Onești ajung astăzi la peste 65 la sută!”, a subliniat edilul-șef, la ultima ședință a Consiliului Local.
În acest fel, este de la sine înțeles că rețeaua de apă și canalizare a orașului are nevoie urgentă de o infuzie de capital, în vederea limitării pierderilor. “Nu se poate vorbi despre o modernizare, fiindcă bugetul orașului nostru este prea mic ca să suporte o investiție de o asemenea anvergură. Ne-am bucura, însă, să putem să mai reducem din pierderi, până când se va reuși implementarea unui proiect prin fonduri europene, ca să reabilităm tot sistemul”, a menționat primarul Oneștiului.
Misiunea administrației locale nu se anunță deloc ușoară, puține fiind situațiile în care guvernanții își dau acordul pentru folosirea unor sume de bani alocate din fondurile de rezervă aflate la dispoziția Guvernului în cu totul alt scop decât cel pentru care au fost eliberate.
Pe de altă parte, societatea de termoficare a orașului – Termon SA – a rămas închisă și iarna aceasta, pentru al patrulea an la rând.