Mai multe familii dintr-un bloc de pe strada Emil Rebreanu din Onești reclamă faptul că din cauza fluctuațiilor de tensiune înregistrate în prima parte a zilei de duminică, 20 ianuarie 2018, li s-au ars mai multe aparate electronice și electrocasnice. Centralele termice de apartament, care le asigurau oamenilor căldura și apa caldă, au cedat in corpore.

Nouă familii de pe scara A a imobilului nr. 9 de pe strada Emil Rebreanu, din Onești, au rămas fără căldură ieri, când fluctuațiile de tensiune le-au ars centralele termice de apartament.

Pagubele produse sunt însă mai mari, printre aparatele “prăjite” de variațiile de tensiune fiind mașini de spălat, televizoare, un smartphone Samsung nou-nouț, care se afla în priză la încărcat în acel moment, o combină frigorifică și un aparat radio.

Unul dintre păgubiți s-a adresat E.ON, petiția fiind semnată până la această oră de alți opt locatari care de pe scara respectivă.

Subsemnata C.Ș., domiciliată în municipiul Onești, strada Emil Rebreanu, nr. 9, (…), prin prezenta vă aduc la cunoștință următoarele:

La data de 20.01.2019, în intervalul orar 09.30-12.45, pe scara blocului de la adresa menționată mai sus, în urma unor mari fluctuații de tensiune s-au ars mai multe obiecte electrocasnice din mai multe apartamente după cum urmează: (…)”, se arată în petiția respectivă.

Oamenii spun că ar fi făcut măsurători la prize în timpul incidentului și că ar fi descoperit o tensiune mult mai mare decât normalul, de 220 V. “Aveam tensiune și de 300 V”, a spus un domn.

Potrivit avocatnet.ro, cetățenii au dreptul, la cerere, să primească despăgubiri dacă aparatele electrocasnice li se strică din cauza supratensiunilor accidentale ale rețelei, cum s-a întâmplat și la Onești, ieri dimineață.

Despăgubirile sunt acordate de operatorul de reţea direct clienţilor casnici sau prin intermediul furnizorului de energie electrică, după caz, potrivit Ordinului ANRE nr. 177/2015. Acest lucru este posibil doar dacă operatorul de reţea, în urma unei investigaţii proprii, constată stricăciunile şi vina sa pentru producerea acestora.

Păgubitul/păgubiții trebuie să prezinte însă o serie de documente justificative printre care documente de achiziție (factură, chitanță, bon fiscal, etc) sau o declarație pe proprie răspundere cu privire la data achiziției aparatului electrocasnic ars, documente aferente contravalorii reparației electrocasnicelor deteriorate și altele.