Societatea CAROM Onești a fost scoasă din nou la vânzare de către lichidatorul judiciar ZRP Insolvency SPRL, dar prețul de pornire al negocierii directe – 8,5 milioane de euro – pare mult prea mare în condițiile în tranzacție intră și batalele cu reziduuri ale combinatului.

Potrivit surselor UNU PE TROTUȘ, în batalele CAROM ar fi depozitată o cantitate impresionată de reziduuri (câteva sute de mii de metri cubi), iar în sarcina viitorului proprietar al societății ar cădea și ecologizarea acestora.

Poluările sunt istorice – datează de la începerea  activității pe platforma de la Borzești – iar costurile înlăturării lor sunt considerabile.

Aceleași surse susțin că reziduurile depozitate în batalele CAROM sunt mult mai toxice și, prin urmare, mai periculoase decât reziduurile petroliere generate de rafinării, de aceea ecologizarea acestora ar fi stringentă.

“Tocmai din acest motiv, cred că prețul de pornire al negocierii directe (n.r. – 8.458.508 euro exclusiv TVA) este mult prea mare, mai ales că acesta nu include nici licențele, mărcile și patentele combinatului. Am mai îndoieli că există cineva interesat să dea banii ăștia pe CAROM, prețul este total neofertant, la câți bani ar trebui investiți pentru ecologizarea batalurilor”, a precizat sursa noastră.

În funcție de tehnologia aplicată, costurile pentru ecologizarea unui metro cub de reziduuri sunt între 150 și 400 de euro, suma totală pe care viitorul proprietar al CAROM  ar fi obligat să o cheltuiască putându-se ridica la câteva milioane de euro.

În urmă cu câțiva ani, pentru ecologizarea unui volum de 450.000 de metri cubi de deșeuri, cuprins în cinci bataluri, pe o suprafață de 8 hectare, Rafinăria Petrotel Lukoil Ploiești a cheltuit nu mai puțin de 38 de milioane de dolari!

Ecologizarea batalurilor, care constă în eliminarea deșeurilor, curățarea malurilor și a fundului batalurilor și refacerea cadrului natural este impusă de Uniunea Europeană,. În caz contrar, se aplică amenzi uriașe.

Societatea BIVILCOM, controlată de omul de afaceri oneștean Viorel Bucur, ar fi făcut deja o ofertă de cumpărare a CAROM, dar până pe 21 august este timp suficient să mai apară și alte oferte.