Angajații DPP Onești – societatea de gospodărire a orașului, având drept acționar unic Consiliul Local Onești, au fost surprinși, fiind filmați și fotografiați, în timp ce depozitează două remorci de dejecții provenite de la porci infestați cu pestă porcină, pe malul râului Oituz. Conducerea DPP nu neagă întâmplarea și susține că a fost o acțiune desfășurată de comun acord cu DSV Bacău și că astăzi va mai avea loc un transport similar.

„Ne bucură faptul că de această dată cetățenii dau dovadă de simț civic și semnalează situații cu potențial risc în mediile de informare. Deoarece ni s-a cerut un punct de vedere ne conformăm și vă comunicăm următoarele:
În cursul zilei de azi (20 martie anul curent), la ora 11.30 a avut loc o ședință la Primăria Onești, întâlnire solicitată de către DSV Bacău legată de măsurile ce trebuiau a fi luate în cazul depistării celui de al doilea focar de pestă porcină africană.

Medicii de la DSV Bacău care au fost prezenți la convocare sunt dr. Busuioc și dr. Bejan, alături de aceștia au fost reprezentanți ai Primăriei Onești (dl. Spânu), ai DPP Onești (dl. inginer șef Stroe) și ai ISU Onești (dl. Herghelegiu). În urma discuțiilor s-au decis următoarele:
1. Dezinfectarea și igienizarea gospodăriei în care a fost depistată pesta porcină africană
2. Instalarea a trei filtre rutiere de dezinfectare: în cartierul 6 Martie, zona bibliotecii, la ieșirea spre Brașov, Băcănia Șerban și la ieșirea din Tuta
3. În cel mai scurt timp, să fie achiziționate și montate 10-15 dezinfectatoare pentru populație ce vor fi amplasate în apropierea gospodăriei cu pestă porcină.
Pentru că în urma discuțiilor cu proprietarul gospodăriei, cei de la DSV aflând că acesta a cărat anterior gunoi rezultat de la animalele infectate pe un teren proprietate personală, aflat pe malul râului Oituz, au decis ca materialele rezultate în urma igienizării să fie depozitate în același loc pentru o perioadă de 5-10 săptămâni cu materiale de dezinfecție specifice, ulterior perioadei ele putând fi folosite ca îngrășământ.
Este adevarăt că în cursul zilei de azi (n.r. – miercuri, 20 martie), sub monitorizarea doctorilor de la DSV Bacău reziduurile au fost cărate și depozitate în zona filmată, ultimul transport fiind programat pentru ziua de mâine ( 21 martie, anul curent)”, se arată într-un comunicat de presă al DPP Onești.

Sursa foto: www.facebook.com/ Florin Anghel