Prețurile pentru polițele de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie pot crește în următoarele șase luni, susțin analiștii care iau ca reper noile tarife de referință pentru această categorie de asigurări, publicate, luna aceasta, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

De la bun început, reprezentanții ASF menționează că tarifele de referință nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață, ci constituie doar un reper pentru consumatori în ceea ce privește prețul RCA.

ASF oferă și un exemplu: “în al doilea semestru al anului 2018, valoarea primelor medii efectiv practicate de societățile de asigurare s-a situat sub valoarea tarifului de referință anterior pentru majoritatea categoriilor de vehicule. De exemplu, în cazul autoturismelor cu o capacitate cilindrică de 1.401 -1.600 cmc, deținute de persoane cu vârsta de 31-40 de ani, prima medie în piață a fost de 625 lei, cu 13% mai mică față de prima de referință anterioară (716 lei). Pentru aceeași categorie de autovehicule, dar pentru persoane sub 30 de ani, prima medie în piață a fost de 972 lei, cu 7% mai mică decât prima de referință anterioară (1049 lei), iar pentru cei cu vârsta de 41-50 ani prima medie în piață a fost de 614 lei, cu 14% mai mică decât prima de referință anterioară (712 lei).

ACCESEAZĂ AICI PAGINA CU TABELUL CU NOILE TARIFE DE REFERINȚĂ, ÎN FUNCȚIE DE VÂRSTĂ ȘI MAȘINĂ