O delegație formată din primarul Nicolae Gnatiuc, managerul spitalului, Oana Secară, care a venit însoțită de directorul economic Gelu Nicolcea și de Izabela Zgâvârdici, de la Direcția de Statistică, a reprezentat Oneștiul la discuțiile purtate ieri, la Iași, pe tema masterplanului în Sănătate, care prevede reducerea numărului de paturi la spitalul din Onești și închiderea spitalelor din Comănești și Buhuși.

La fel ca Oneștiul, Comăneștiul a fost reprezentat la Iași de reprezentanți de seamă, în frunte cu primarul Viorel Miron, managerul Spitalului Orășenesc, Elena Stoica, dar și fostul luptător K1 Ionuț Iftimoaie, care este cetățean de onoare al orașului.

Primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc, a apreciat drept constructive discuțiile de la Iași, mai ales că în cadrul acestora s-a stabilit foarte clar că nu se va avea în vedere neapărat închideri de spitale sau tăieri de paturi, ci doar optimizarea și eficientizarea sistemului de sănătate băcăuan.

Cel mai important, toate aspectele legate de funcționalitatea sistemului de sănătate băcăuan vor fi discutate direct cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care în acest sens urmează să întreprindă o vizită în județul Bacău.

“Luni, 25 februarie 2019, am participat la Iași la o dezbatere privind masterplanul regional de servicii de sănătate al regiunii Nord Est. După cum s-a discutat deja în presă, propunerile din draftul pregătit de Ministerul Sănătății au fost radicale, urmând a se închide 2 spitale din judeţul Bacău și să fie redus numărul de paturi. La această dezbatere, judeţul Bacău a prezentat o poziţie adoptată în urma unor discuţii prealabile purtate între managerii spitalelor din Bacău, Moinești, Onești, Comănești, Buhuși, senatorul Dragoș Benea, deputatul Lucian Șova, vicepreședintele CJ Bacău, Silviu Ionel Pravăț, subprefectul Valentin Ivancea şi reprezentanţii primăriilor din Oneşti, Buhuși, Moinești și Comănești. 
În urma discuţiilor purtate la Iaşi, s-a desprins concluzia că cel mai corect este ca soluţiile să fie adoptate după dezbateri pe fiecare judeţ în parte, la fața locului.
În acest sens, ministrul Sănătății, dna Sorina Pintea va veni în perioada imediat următoare în județul Bacău pentru a discuta despre optimizare și eficientizare în sistemul de sănătate băcăuan.
NU se va discuta despre tăieri de paturi sau închideri de spitale.
Este de salutat această dezbatere pe fiecare județ în parte pentru a limpezi statisticile care stau la baza întocmirii acestui masterplan. De văzut cine este (judeţ, regiune) cu numărul de paturi sub sau peste media națională, sub sau peste „țintele” asumate de România în fața Comisiei Europene”, a precizat Nicolae Gnatiuc, primarul Oneștiului, într-o postare pe Facebook.

Bacăul a fost puternic reprezentat la Iași, alte nume importante prezente la discuții fiind Dragoș Benea, senator, Valentin Vieru – primar Moinești, Silviu Pravăț – vicepreședinte CJ, conducerile spitalelor din județ, ale CJAS și DSP Bacău.