Persoanele cu handicap din municipiul Onești și însoțitorii acestora nu și-au mai primit de câteva luni bune indemnizațiile și salariile și toată lumea este interesată să afle când le vor fi plătiți acești bani, care reprezintă cam singura sursă de venit pentru cei mai mulți dintre ei.

De vină pentru această situație neplăcută se fac autoritățile centrale, care nu s-au achitat de obligații. Conform reglementărilor în vigoare, 90% din necesarul anual pentru plata acestor beneficii se acoperă de la bugetul de stat, doar 10 la sută fiind suportați de către Primăria Onești, de la bugetul local.

“S-au înaintat adrese către Direcția Generală a Finanțelor Publice Bacău, către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și către Consiliul Județean Bacău prin care am solicitat să se urgenteze alocarea sumelor pentru plata asistenților personali și indemnizațiilor persoanelor cu handicap pentru perioada august – decembrie 2016, având în vedere că aceștia reprezintă una din categoriile cele mai defavorizate. Am înțeles că nu sunt multe UAT-uri în situația aceasta, doar noi și alte câteva. Tocmai de aceea nu ni se pare normal să se întârzie atât de mult virarea sumelor respective”, a spus primarul Nicolae Gnatiuc.

În total, Primăria Onești trebuie să primească de la bugetul de stat 1,4 milioane de lei, din care 665.000 de lei reprezintă salariile asistenților personali până la sfârșitul anului, iar 740.000 de lei sunt indemnizațiile persoanelor cu handicap, tot până la data de 31 decembrie 2016.

Până când Ministerul Finanțelor Publice va vira acești bani în conturile Primăriei Onești – dacă o va mai face vreodată – responsabili din cadrul Primăriei Onești și consilierii locali au căzut de acord să se ia 300.000 de lei de la alt capitol bugetar și să se folosească acești bani pentru plata salariilor asistenților personali și a indemnizațiilor persoanelor cu handicap, aferente lunii august.

“Mai mult nu se poate face, aceasta este suma pe care o poate suporta bugetul local în momentul de față”, a explicat primarul Nicolae Gnatiuc.

În urmă cu mai mulți ani, când a existat aceeași problemă, Primăria Onești a plătit din bugetul local aproximativ 600.000 de lei, bani care nu s-au mai întors niciodată în visteria orașului, în ciuda promisiunilor venite de la centru.