Cinci zile mai sunt până la data limită – 3 decembrie 2018 – până la care se fac înscrieri pentru o nouă licitație de vânzare a RAFO Onești, care a fost anunțată de lichidatorul judiciar CITR pentru marți, 4 decembrie, ora 11.00, la sediul acestuia din București.

Prețul de pornire al licitației care ar trebui să aibă loc în preajma zilei de Moș Nicolae este neschimbat față de cel de la care s-ar fi plecat la precedenta încercare de vânzare a RAFO: 44.625.000 de dolari americani, fără TVA.

De această dată, Casa de Insolvență Transilvania (CITR) s-a înțeles cu creditorii RAFO pentru schimbarea procedurii de vânzare a rafinăriei de la Onești, în sensul că aceasta va fi scoasă la vânzare prin negociere directă.

Totuși, pentru depunerea unei oferte angajante, cei interesați sunt nevoiți să depună o garanție de participare de 2 milioane de dolari.

Noutatea constă în faptul că anunțul de vânzare a rafinăriei din Onești a ajuns să fie promovat inclusiv pe rețelele de socializare, și anume pe Instagram. Probabil că vânzătorul mizează pe numărul foarte mare de utilizatori pe care îl are rețeaua de socializare, printre aceștia putându-se afla și vreun magnat care ar putea fi atras de mirajul de a face afaceri în lumea petrolului visându-se vreun J.R.. “Am rămas surprins și mâhnit totodată să constat că anunțul de vânzare a rafinăriei, altădată mândria acestui oraș, a ajuns să fie promovat pe Instagram. Ce să zic… RAFO, la vânzare pe Instagram, Carom, pe olx…”, a comentat, cu amărăciune, un oneștean.

Despre vânzarea CAROM pe olx – CLICK AICI.

RAFO Onești are datorii în valoare de circa 330 de milioane de lei, peste 90% din acestea fiind către fostul acționar majoritar al companiei, Petrochemical Holding, înregistrată în Austria și controlată de omul de afaceri rus Iakov Goldovski.

În vara anului trecut, pachetul de 96,5% din acţiuni a fost preluat de compania Anders Capital GmbH, tot din Austria și controlată de doi oameni de afaceri din Republica Moldova. Câteva luni mai târziu, acţiunile rafinăriei au ajuns la compania Result-4-You BVBA, din Belgia.