După ce o bună parte din patrimoniul societății Termon CT Onești a căzut pradă hoților, autoritățile locale s-au gândit să intervină într-un fel și să stopeze jaful. Dar cum fosta societate de alimentare cu energie termică a orașului în sistem centralizat nu mai are decât o mână de angajați, paza bunurilor mobile și imobile ale acesteia chiar devenise o problemă.

dscn0009Până la urmă, s-a găsit totuși o soluție pe termen scurt spre mediu și care nici nu implică costuri foarte mari, așa cum s-ar fi întâmplat în cazul în care s-ar fi încheiat un contract cu o firmă de pază. Cu ajutorul muncitorilor de la DPP, toate punctele termice din oraș au fost prevăzute cu plase metalice, care au fost sudate în dreptul ferestrelor, multe dintre ele sparte, astfel că accesul în interiorul clădirilor este acum imposibil.

“Când te gândești câți bani s-au băgat în aceste puncte termice și cum au ajuns să arate ele acum te apucă groaza, ce mai! O bătaie de joc, și nimeni nu plătește pentru asta!”, a comentat un cetățean aflat în trecere pe lângă punctul termic din părculețul din spatele cinematografului Capitol. Câțiva copii aflați la joacă acolo au venit cu precizări interesante: “Aici a dormit un nene mult timp, până s-au pus gratiile astea!”.

dscn0010Într-adevăr, pe lângă faptul că instalațiile de încălzire achiziționate pe bani foarte mulți erau prăduite de hoți, componente de tot felul dispărând una câte una, de când Termon CT a încetat să mai producă energie termică multe dintre aceste clădiri serveau drept adăpost pentru oamenii străzii.

Termon CT se află în procedură generală de insolvență, iar declararea falimentului societății care are ca unic acționar Consiliul Local Onești este foarte aproape.

Sistemul de termoficare gândit de administrația Lemnaru a fost oprit complet acum câțiva ani, după ce a acumulat datorii imense către furnizori. Termon CT i-a costat pe oneșteni peste 20 de milioane de euro.