Comercianții din bazarul din Onești nu mai au la dispoziție decât câteva zile pentru a elibera complet perimetrul pe care l-au ocupat în ultimii 20 de ani. Dacă miercuri, 12 octombrie, toate construcțiile ridicate de ei fără autorizație nu vor fi demolate iar terenul nu va fi eliberat complet, atunci se va interveni în forță, cu ajutorul jandarmilor.

Resemnați, câțiva comercianți n-au mai așteptat nici măcar sfârșitul săptămânii și s-au apucat deja să-și strângă marfa. Cei mai mulți au rămas însă pe poziție și arată cu degetul către autorități. “Dacă noi suntem în ilegalitate, înseamă că și cei de la primărie au încasat bani de la noi tot ilegal!”, a sesizat o doamnă.

dscn0163În mare parte, femeia are dreptate. Chiar dacă vorbim despre niște construcții fără autorizație, acestea au fost ridicate, una câte una, sub ochii autorităților, care nu au intervenit în niciun fel. Sunt ani de zile de când s-a întâmplat acest lucru, timp în care factorii de decizie au dormit în papuci. “S-a mers pe burtă, vă spun eu. Când ne-am făcut barăcile astea de tablă, nimeni nu ne-a zis nimic. Mai întâi a fost una, apoi au fost două și tot așa… Lor le-a convenit pentru că le veneau bani mulți de la noi. Păi, chiria era, la un moment dat, 2,5 lei/metru pătrat/zi, abia după ce a venit domnul Neghină primar ne-a scăzut la un leu/metrul pătrat pe zi”, a explicat un domn.

dscn0157O parte dintre comercianți se tem că evacuarea lor din bazar ar putea fi definitivă: “Stați să vedeți dacă nu vin chinezii și aici! Nu vedeți cât s-au extins? Au luat magazinul de jos unde era mobila STAER și le mai au și pe cele două de la Alimon, din Corabie și de pe Oituz”.

Comercianții din bazar mai cu dare de mână și-au găsit deja alte spații comerciale în oraș sau și-au închiriat module în apropierea Școlii “Ghiță Mocanu”. Nu toți își permit, însă, acest lux. “Eu aș vrea ca Primăria să ne permită să ne mutăm pe platoul unde sunt producătorii agricoli, cred că este loc pentru toată lumea. Măcar să mai vindem din marfa de iarnă, să nu rămânem cu ea pe stoc, fiindcă la anul se demodează, nu o mai cumpără nimeni. Suntem mai mulți care vrem să ne luăm niște corturi și să le întindem acolo. Sper să găsim înțelegere”, ne-a spus un bărbat. O tânără nu găsește a fi o soluție bună amenajarea de corturi pe platoul de legume-fructe. “Și cu tabla asta, care ne mai ferește de vânt, e greu iarna, cum să stai sub cort?! Păi îți distrugi sănătatea de tot!”.

dscn0162O problemă în plus care ar putea apărea în perioada următoare este legată de alegerea modulelor pe care urmează să și le achiziționeze comercianții, după cum a recomandat Primăria. Aceste module ar urma să fie amplasate în același perimetru, dar respectând normele de prevenire și stingere a incendiilor. Cei mai mulți dintre comercianți optează pentru containere de 18 mp, însă există posibilitatea ca oamenii să nu reușească să se pună de acord asupra modelului. Primăria le-a indicat comercianților să aleagă toți un singur tip de modul, pentru uniformitate.