Vizita lui Mike Tyson în țara noastră a provocat o adevărată isterie și mi-a amintit despre un interviu-eveniment cu Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box, vicecampion european, câștigătorul unei medalii mondiale de bronz și multiplu campion național la amatori, realizat pe vremea când lucram la ziuanews.ro.

Discuția cu Rudel Obreja s-a învârtit în principal în jurul fraților Klitschko, dar o bună parte a interviului a fost alocată lui Mike Tyson și episodului “James Buster Douglas”, orchestrat cu mare artă de promotorul lui “Iron” Mike, celebrul Don King. Cum a pierdut Mike Tyson supremația mondială într-un moment în care nimeni nu-i putea sta în cale, citiți în interviul de mai jos, redat integral:

Marius Mihalcea: Wladimir şi Vitali n-au adversari. Unde au dispărut puternicii pugilişti americani?

rudel-obreja-1Rudel Obreja: Se întâmplă următorul aspect. La box au venit mereu copii din păturile sărace, care ştiu de mici ce înseamnă suferinţa, greutăţile, cunosc multe dintre vicisitudinile vieţii. Dar astfel de copii nu mai prea sunt în Statele Unite. Americanii au rezolvat cu hamburgerul şi cu mâncărurile astea de plastic problema foametei din ghetouri. Cu doi dolari îţi faci burta mare, mai dai 50 de cenţi pe un pahar de cola şi eşti cât butoiul. Iar din ghetouri, cu foarte mici excepţii, au venit toţi marii boxeri ai lumii, Tyson, Rocky Marciano, Muhammad Ali…

 Cum vi se par fraţii Klitschko? Multă lume constestă stilul lor…

Şi ei au fost tot nişte copii sărmani. Acum boxul profesionist este dominat de pugilişti care provin din fostele ţări comuniste, de sud-americani, de mexicani, unde continuă să fie multă sărăcie. Personal însă, eu nu-i suport pe aceşti fraţi Klitschko, fiindcă au ucis boxul. Un exemplu sugestiv: Larry Merchant, unul dintre cei doi corifei ai HBO America, a spus după meciul lui Wladimir cu Povetkin că partidele fraţilor n-ar mai trebui televizate.

Şi totuşi, Wladimir şi Vitali se bucură de cea mai mare expunere…

Ei au învăţat că banii vin din televiziune şi cu cât stai mai mult timp în ring, expunerea este mai mare, iar sponsorii sunt fericiţi. De asta se întâmplă ca fraţii Klitschko să câştige meciurile dând şapte pumni în 12 reprize. Pentru că pay-per-wiew (PPV) vinde, iar sponsorii vin şi spun: «Avem 12 reprize, nu?!» Păi Tyson le dădea doi pumni şi-i curăţa, în două reprize era gata meciul! Şi cine mai cumpăra publicitate sau reclamă pe ring, dacă meciul lui Tyson era la televizor doar şase minute?! În zilele noastre, Maywather jr. mai face ce fac fraţii Klistchko, adică a învăţat să stea în televiziune, doar că într-un cu totul alt stil, mult mai spectaculos.

Făcătura Tyson vs Buster Douglas

De ce s-a ajuns aici?

article-2401517-1b3cf206000005dc-821_634x488Simplu. Pe vremea lui Tyson, încasările scăzuseră drastic. De pildă, americanii care urmăreau meciurile lui Tyson în sistemul PPV au spus: «Păi eu nu dau 49,99 de dolari ca să văd cum îi dă Tyson trei pumni şi-l distruge pe ăla! Mai bine văd gratis alea trei minute de rezumat pe care le dau televiziunile la ştiri!» Mai departe, pariurile oficiale şi mai ales cele neoficiale se prăbuşiseră şi ele, şi acolo era vorba de sute de milioane de euro. Pentru că la meciurile lui Tyson discutăm de o cifră de afaceri de aproape un miliard de dolari. Se plătea enorm, pariuri, încasări din PPV, reclame, advertising, promovarea galei şi multe altele…

Şi aici a intervenit Don King…

tyson-1986Exact. Şi ce-a făcut? L-a dus pe Tyson la Tokyo, cu James Buster Douglas, a luat KO, acolo nu a fost o chestiune făcută cu ştirea lui. L-au manipulat cu gagici, cu chestii, l-au dus nepregătit şi aşa l-a bătut Douglas, un pugilist modest, care imediat după aceea a pierdut titlul. Dar scopul fusese deja atins. Se demonstrase lumii că Tyson nu este invincibil, că Tyson poate să piardă oricând şi că în box orice este posibil. Şi aşa Don King şi-a salvat business-ul.

Revenind la fraţii Klitsckho… Lennoix Lewis, care l-a bătut pe Vitali acum 10 ani, a spus recent că pentru 100 de milioane de dolari ar reveni în ring contra lui Wladimir…

Iar eu, dacă aş avea 100 de milioane de dolari plus un dolar, aş păstra dolarul şi i-aş da restul de bani lui Lewis, ca să-i scoată odată din ring pe ăştia doi! Îi bate sigur, chiar dacă se apropie de 50 de ani! Una peste alta, explicaţiile din bucătăria fraţilor Klitsckho sunt simple. De aceea ei nu boxează în Statele Unite, s-au refugiat în Germania, unde mai puţin de 10 la sută din 40.000 de oameni cât se adună la un meci sunt cunoscători de box. Neamţul se duce la box ca să bea bere, să asculte un pic de muzică, să vadă tot show-ul, cu intrarea pugiliştilor, cu artificii ş.a.m.d.