De când a preluat serviciul public de alimentate cu apă și canalizare al orașului, municipalitatea oneșteană a făcut demersuri susținute pentru a deveni membră ADIB (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău) și acționară CRAB (Compania Regională de Apă Bacău)
Dacă intrarea în ADIB se dovedește a fi un proces ceva mai dificil decât părea la prima vedere – 77 de UAT-uri membre și-au dat acordul ca UAT Onești să devină la rândul său membru, dar mai sunt necesare încă 12 răspunsuri pozitive – se pare că cei de la CRAB n-ar avea nimic împotrivă ca Oneștiul să devină acționar al companiei. Totuși, reprezentanți ai CRAB au menționat că Oneștiul nu poate deveni acționar al companiei mai devreme de două luni, chiar și dacă s-ar urgenta întreaga procedură.
Primul mare avantaj pe care l-ar obține oneștenii dacă orașul va deveni acționar CRAB ar fi o micșorare a prețului apei, care ar ajunge la nivelul celui practicat în municipiul Bacău. Scăderea nu ar fi foarte mare – doar 1,46 lei/mc – astfel că s-ar ajunge la un preț final (apă+canal) de 6,84 lei.
“Pentru noi ar fi un mare câștig, mai ales că serviciul ăsta este cum este la Onești. Așa și lumea ar deveni mai înțelegătoare, băi, nu am apă 24 de ore din 24, dar măcar nu plătesc ca prostu’ unul dintre cele mai mari prețuri din țară! Ar fi un fel de împăcare, ca să zic așa, deși toată lumea așteaptă ziua când va avea apă non-stop, cum e normal să se întâmple în anul 2017 ”, ne-a declarat un președinte de asociație.
Pentru cine nu cunoaște acest aspect, trebuie precizat și care sunt valorile celor două componente care dau prețul final al apei (apă + canal) pe care îl plătește populația la Onești, respectiv la Bacău. Astfel, dacă oneștenii plătesc metrul cub de apă cu 6,72 lei, iar la canalizare tariful este 1,58 lei/mc, la Bacău cele două tarife sunt oarecum egale: 3,78 lei apă/mc, respectiv 3,06 lei canalizare-epurare/mc.