După discuțiile de ieri, mi-a devenit foarte clar că criza apei este departe de a se fi rezolvat și că oneștenii vor avea de suferit mult și bine din cauza acestui serviciu păcătos, care ne-a scos, oricum, peri albi. Primăria Onești și conducerea SC Apă Canal SA nu se slăbesc o clipă. Despre o horă comună nici nu poate fi vorba, cum n-a fost, de altfel, niciodată!

Budeanu îl culpabilizează pe Gnatiuc, primarul îl indică drept vinovat de situația actuală pe omul de afaceri băcăuan. Un război de gherilă, în care fiecare vine cu argumentele sale, și nu vrea  să cedeze un metru. Se merge pe intimidarea adversarului, combatanții nu lasă la voia întâmplării niciun detaliu care le-ar putea crea un avantaj cât de mic în fața inamicului.

Dacă la sfârșitul anului trecut toată lumea (primar, viceprimar, consilieri locali, cetățeni simpli) își freca palmele de bucurie că Budeanu a fost, în fine, deposedat de blestematele de rețele, iată că acum am ajuns să ne dăm iarăși cu capul de pereți, în căutarea unei soluții care să ne scoată din criză. Cum spuneam, Primăria nu vrea să cedeze un metru din terenul cucerit anul trecut, doar că ceea ce a semnat Cornel Fântână în decembrie s-a dovedit a nu fi deloc pe placul celor care l-au mandatat pe acesta să-i reprezinte. Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Apă Canal SA a invalidat transferul. De fapt, cică nu s-ar fi opus Budeanu direct, ci unul dintre acționarii minoritari, o anume SC Asset Invest SRL, aparținând unui domn, Mihai Buliga, despre care oneștenii știu puține spre deloc. Una peste alta, Asset Invest (care a cumpărat acțiunile – circa 6% – pe care le deținea SIF Moldova la SC Apă Canal SA) nu a fost de acord cu acest transfer de patrimoniu, iar de aici am dat în alt balamuc.

Fântână a susținut în ședința de ieri că cei de la Asset Invest i-ar fi reproșat că o dată cu rețelele ar fi fost predate și două obiective care trebuiau să rămână ale SC Apă Canal (un spațiu situat pe strada Mercur nr. 4 și câțiva contori), dar la final administratorul-unic al fostului operator de apă din Onești a scăpat porumbelul pe gură: “pe scurt, preluarea unei firme fie cu capital de stat, fie cu capital privat înseamnă preluarea tuturor activelor, pasiv și activ!” Pe șleau, afacerea devine afacere doar dacă se face pe bani, nu cu titlu gratuit. Și n-au trecut nici două luni de când părțile, cică, bătuseră palma!

Asta înseamnă că s-a ajuns fix în punctul din care s-a plecat. Vor urma noi acțiuni în instanță din partea celor de la SC Apă Canal SA, Primăria va replica și ea cum va putea și cum îi va permite legea, iar lucrurile vor continua să evolueze în rău pentru oneșteni. Nu este vorba despre pesimism, dar chiar nu văd de unde ar putea face municipalitatea oneșteană rost de atâția bani ca să mai repare pe ici, pe colo rețeaua-ciur pe care se înregistrează pierderi record de 75%! Intrarea în CRAB, v-ați dumirit din articolul “Cât vor plăti oneștenii apa dacă se reușește intrarea în CRAB! Asta ne trebuie!”, nu este nici ea o chestiune care să se rezolve cu una, cu două, iar de eventuale finanțări serioase rețeaua de apă a Oneștiului ar putea beneficia abia din 2019 încolo, nefiind parte a programului de investiții aflat în derulare. O singură veste bună, s-ar putea să avem o conductă de aducțiune nouă pe tronsonul Dărmănești – Onești, în așa fel încât CRAB să nu ne mai oprească apa de câte ori apare o avarie pe firul actual! Dar asta este tot o treabă de durată.

Până atunci, în fața acestor realități crunte oneștenii ar face bine să nu lăcrimeze prea des. S-ar putea ca și cele câteva picături care ne-ar șiroi pe obraji să ne fie de folos cumva, pe praful care se anunță.