Primarul Nicolae Gnatiuc propune un proiect de hotărâre pentru finanțarea serviciului public de salubrizare, singura modalitate prin care pot fi acoperite datoriile către ADIS, fără încălcarea legii.

Conform ADIS, Primăria Onești ar fi trebuit să achite taxa de salubrizare pentru 36.000 de persoane, deși numărul de beneficiari ai serviciului, rezultat în urma depunerii declarațiilor pe proprie răspundere de către cetățeni, nu ar depăși 27.000.

Primăria Onești a achitat inițial taxa de salubrizare pentru 36.000 de persoane, dar a sistat plata pentru diferența de 9.000 de persoane, în urma unui control al Curții de Conturi.

Mai mult decât atât, inspectorii Curții de Conturi au indicat ca Primăria Onești să recupereze în instanță banii deja plătiți către ADIS pentru cele 9.000 de persoane.

Primarul Gnatiuc a explicat, în repetate rânduri, cum stă situația și că datoria de 2,7 milioane de lei către ADIS este determinată tocmai de această neconcordanță între cifre, privind numărul de beneficiari ai serviciului public de salubrizare, pe raza municipiului Onești (detalii AICI).

Până când se va găsi o soluție pentru ieșirea din impas, edilul-șef al Oneștiului propune un proiect de hotărâre care se va afla pe ordinea de zi a ședinței ordinare de mâine (n.r. – miercuri, 30 ianuarie), privind acordarea unei subvenții din bugetul local al municipiului Onești, pentru finanțarea serviciului public de salubrizare.

“Noi nu vrem să fim o piedică în soluționarea problemei. ADIS a calculat că avem de plătit 2,7 milioane de lei. Vă spun că vom achita acești bani până la 1 februarie. Pe de altă parte, am cerut să vedem de unde provin aceste datorii, să ni se facă o defalcare a obligației noastre de plată.

Există o hotărâre de guvern prin care avem această posibilitate, să subvenționăm finanțarea serviciului public de salubrizare, pentru a veni astfel în sprijinul tuturor cetățenilor care și-au plătit gunoiul lună de lună și care acum nu beneficiază de acest serviciu nu din vina lor.

Trebuie să precizez că Oneștiul are cea mai mare deschidere pentru deblocarea acestei situații deosebit de grave. Dar chiar dacă va plăti, asta nu înseamnă că va beneficia din nou de serviciul de salubrizare, depinde și de poziția pe care o vor adopta celelalte UAT-uri membre ADIS. Ne asumăm însă riscul acesta, tocmai pentru a nu fi acuzați că am fi o piedică în soluționarea problemei. Oricum, o să mă întâlnesc și cu președinții de asociații din oraș pentru a le explica cum stau lucrurile”, a declarat primarul Nicolae Gnatiuc, cu ocazia conferinței de presă de ieri.