Primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, a făcut, în această dimineață, mai multe precizări menite să clarifice situația în care s-a ajuns în CRIZA GUNOIULUI. În Onești, ca în toate celelalte localități membre ADIS, nu s-a mai colectat gunoiul de vineri, 25 ianuarie.

“CRIZA GUNOIULUI AJUNGE ȘI LA ONEȘTI!
Situație fără precedent și extrem de gravă! În nici o localitate din județul Bacău ”nu mai se mai ridică gunoiul “!!
Deşi am încercat toate soluţiile pentru a o împiedica, criza gunoiului de la nivelul judeţului Bacău afectează și municipiul Onești.
Începând de vineri, 25 Ianuarie 2019, nici în municipiul Oneşti nu se mai colectează gunoiul, ca urmare a datoriilor mari pe care le înregistrează atât UAT-urile din judeţ către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Bacău (ADIS), cât şi a datoriilor ADIS către S.C. ROMPREST S.A. (societatea care se ocupă de colectarea și transportul gunoiului) și S.C. ECO SUD S.A. (societatea care gestionează stațiile de transfer și depozitul de deșeuri ecologice).
Mă simt nevoit să fac câteva precizări în legătură cu acest subiect care ne afectează pe toți. Municipiul Oneşti se află pe locurile fruntașe în ceea ce privește plata obligaţiilor către Adis Bacău pentru serviciile prestate și, implicit, către S.C. ROMPREST S.A. și S.C. ECO SUD S.A., fapt remarcat și de reprezentanții ADIS prezenți la mai multe ședințe ale Consiliului Local Oneşti, în care au subliniat că municipiul Oneşti este un partener serios care își achită obligațiile la timp. Această presupusă datorie a municipiului Oneşti reiese, în principal, din faptul că în contractul inițial dintre ADIS și UAT Oneşti sunt trecuți ca beneficiari ai acestui serviciu de colectare a gunoiului 36 000 de persoane, însă, în prezent, sunt declarate, înregistrate şi beneficiază în mod real de serviciul de salubritate aproximativ 27 000 de persoane. Astfel, ADIS și implicit societățile S.C. ROMPREST S.A. și S.C. ECO SUD S.A. ne înștiințează în mod repetat că plățile trebuie să se facă ținând cont de numărul persoanelor din contract, adică 36.000, in condițiile in care sumele încasate de UAT Onești de la populație pentru serviciile de salubrizare au fost virate in totalitate către ADIS. Pe de altă parte, în ultimul raport al Curții de Conturi, UAT-ului Oneşti i se trasează ca măsură să recupereze banii pe diferența dintre 27000 de beneficiari reali și 36000 de persoane menţionate în contract. Ca urmare, UAT Oneşti a acționat ADIS Bacău în instanță pentru recuperarea diferenței de bani achitată în primele luni de la intrarea în vigoare a contractului la nivelul a 36.000 de persoane.
Luni, 28 Ianuarie 2019, voi convoca Comitetul Local pentru Situații de Urgență și, împreună cu Consiliul Local Oneşti, vom încerca să găsim o soluție la această problemă fără precedent în județul Bacău, pentru a nu afecta în nici un fel sănătatea populației. Această situație neplăcuta a devenit și mai complicată având în vedere că, în acest context, conducerea ADIS şi-a dat demisia.
Menționez că această criză nu poate fi rezolvată în câteva zile și consider că o modalitate pentru ieșirea din impas ar fi implicarea atât a decidenților județeni, cât și a Guvernului. Îi asigur pe toți oneștenii că voi întreprinde toate măsurile necesare pentru revenirea la normal a acestei situații”, a scrie Nicolae Gnatiuc,într-o postare pe Facebook.

UNU PE TROTUȘ  a scris chiar ieri (detalii AICI) că datoria Oneștiului către ADIS nu este generată de rea-credință, deoarece autoritățile oneștene au achitat constant toate sumele datorate potrivit numărului de beneficiari ai serviciului de salubritate din oraș.