La nici patru luni de la deschiderea unității de producție de la Onești, și în ciuda sutelor de CV-uri depuse până în martie, Autoliv a ajuns în situația să caute angajați la mica publicitate.

În contradicție cu interesul foarte mare pe care l-au manifestat oneștenii în momentul în care s-a răspândit vestea venirii Autoliv la Onești, producătorul de sisteme de siguranță auto a ajuns, în nici patru luni, să resimtă – la fel ca mulți alți angajatori din zonă – o acută lipsă de forță de muncă.

Dacă până acum patru luni oamenii stăteau la coadă ca să-și depună CV-urile în urna amenajată în holul Primăriei, situația se prezintă total diferit astăzi.

În criză de personal, Departamentul Resurse Umane din cadrul unității de producție Autoliv de la Onești a fost nevoit să dea un anunț la mica publicitate, precum că producătorul de sisteme de siguranță angajează personal. Anunțul se difuzează la un post de radio central, care emite însă și la Onești și în împrejurimi.

Autoliv își propusese ca până la sfârșitul anului să angajeze, numai pentru punctul de lucru de la Onești (unde se produc exclusive volane auto), un număr de peste 300 de persoane.

“Criza de pe piața forței de muncă din România este pe agenda tuturor vorbitorilor. Este în primul rând o criză a forței de muncă specializată. Și de parcă nu ar fi fost suficient, asistăm la o a doua migrație a forței de muncă, după cea către țările din Uniunea Europeană, dinspre domeniul privat, la stat”, spunea, nu cu mult timp în urmă, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie.