Locuitorii municipiului Bacău nu știu când vor avea din nou apă la robinete, după ce o nouă avarie s-a produs, azi-dimineață, la conducta de aducțiune, abia reparată după avaria de sâmbăta trecută, care a lăsat un întreg oraș pe uscat. În acest timp, toată lumea caută vinovați.

În timp ce CRAB a anunțat că este nevoie de o nouă golire a conductei pentru a se putea interveni – “În perioada 16.07.2018, ora 12.00 – 17.07.2018, ora 11.00 s-a desfășurat procedura de umplere a segmentului conductei de aducțiune Valea Uzului – Moinești. Pe parcursul desfășurării acestei proceduri a fost sesizată o nouă problemă tehnică în zona în care a avut loc intervenția anterioară, aspect ce a determinat declanșarea procedurii de golire a segmentului Valea Uzului – Moinești”, se arată într-un comunicat de presă al companiei de apă, PNL a cerut demisia primarului Cosmin Necula. Care, la rândul său, i-a cerut demisia directorului tehnic al CRAB, Petruș Rădulescu.

“Demisia de onoare este singura soluție la care primarul Cosmin Necula ar trebui să apeleze după ce o nouă avarie a lăsat fără apă orașul Bacău, în plină vară. Zeci de mii de băcăuani se văd nevoiți, pentru a șasea oară în ultimii doi ani, să umble cu bidoanele și căldările prin oraș, în căutarea apei. Administrația Necula și-a dovedit încă o dată incompetența, incapacitatea de a gestiona problemele orașului și de a realiza investițiile de care cetățenii au nevoie.

Orice avarie poate fi înțeleasă. Nimeni nu își dorește să lase un oraș întreg fără apă și nu provoacă de bună-voie o astfel de situație de criză. S-a tot spus că primarul ”a avut ghinion”. Dacă acest ghinion înseamnă ghinion și pentru băcăuani, un motiv în plus ca primarul Cosmin Necula să își dea demisia. Pentru că, în situația deselor avarii de la compania de apă nu este vorba doar despre ghinion.

Liberalii băcăuani au mai arătat și cu alte ocazii că disconfortul locuitorilor poate fi diminuat în cazul unor incidente, cu investiții minime. În data de 3 aprilie 2018, am semnalat că situația poate fi rezolvată cu o investiție ce presupune mai puțin de un kilometru de conductă, un proiect pe care administrația Necula l-a moștenit de la vechea administrație și care putea fi aplicat de urgență.

Cosmin Necula preferă doar să promită un proiect megalomanic, al sursei alternative de apă a orașului, pentru care sunt necesare costuri uriașe, în loc să aloce fondurile necesare pentru întreținerea surselor de suprafață de la Hemeiuș, Gherăiești și Mărgineni. Din cele peste 50 de puțuri de suprafață, care ar putea asigura continuitate în alimentarea cu apă a orașului, mai bine de jumătate sunt colmatate, pentru că nu au fost întreținute. Și asta, deși, repetăm, în cazul unei avarii, apa de la Mărgineni, Gherăiești și Hemeiuș ar fi suficientă pentru consumul casnic din Bacău.

Nu este singura situație în care administrația Necula reinventează roata, în loc să finalizeze proiecte deja existente, privind infrastructura de utilități publice din Bacău.

Până la finalizarea proiectului cu rezerva de apă a orașului, decolmatarea puțurilor și construcția unui tronson de conductă de mai puțin de un kilometru în zona Pasajului Mărgineni reprezintă soluția la îndemână și perfect viabilă. Mai ales că investiția în rezerva de apă a orașului rămâne incertă, câtă vreme primarului Necula i-au trebuit doi ani să se convingă de necesitatea acesteia.

Pentru că există soluții, dar primarul refuză să le accepte, considerăm că se impune demisia acestuia de la conducerea unui oraș unde nu se întâmplă nimic!”, este comunicatul de presă al PNL Bacău, semnat de președintele organizației, Ionel Palăr.

“Am solicitat demisia directorului tehnic al CRAB deoarece eu consider că este inadmisibil ca în secolul XXI, cu mijloacele de care societatea dispune, umplerea cu apă a unei conducte să conducă la o nouă avarie la aceeași conductă, în aproximativ același loc.

Dacă „tehnicienii” diletanți de la CRAB nu știu să umple cu apă o conductă, e cazul să plece acasă!

Încă de sâmbătă, am urmărit îndeaproape modul în care a fost gestionată tehnic avaria la aducțiunea de apă, însă am ales să nu fac declarații la cald, ci să aștept o informare oficială din partea CRAB cu privire la cauzele avariei, în condițiile în care aceasta s-a produs chiar pe tronsonul reabilitat al conductei (în zona Dărmănești).

Din comunicările pe care le-am primit constant de la conducerea CRAB, precum și din datele tehnice transmise de operator rezultă că aducțiunea de apă prezintă greșeli flagrante de proiectare și de execuție a lucrărilor, cu consecințe directe în apariția de avarii pe tronsonul respectiv.

Proiectul aducțiunii de apă a fost recepționat în 2011 și mă întreb, ca orice alt băcăuan de bună credință, ce fel de lucrări s-au realizat între 2008 – 2011 la aducțiune, de vreme ce tronsonul modernizat cedează astăzi atât de ușor?

Mai mult, există suspiciuni rezonabile că după reparațiile executate la conductă, la începutul acestei săptămâni, umplerea cu apă s-a făcut la presiune prea ridicată, astfel încât conducta să cedeze din nou, iar starea de disconfort a băcăuanilor să fie prelungită prin apariția unei noi avarii care să ne priveze de apă.

Voi sesiza organele în drept ale statului pentru a cerceta modul în care s-a făcut acest proiect și cum a ajuns un oraș reședință de județ să aibă apă cu porția, deși s-au investit zeci de milioane euro, bani europeni, în această aducțiune. Nu putem fi, la nesfârșit, victimele unor ticăloșii ce vin din trecut și pentru care nimeni nu a plătit încă.

Nu sunt vinovat pentru lucrarea prost făcută acum 8 – 10 ani, dar cred că cei vinovați trebuie să poarte, până la capăt, povara responsabilității acestui proiect defectuos, care ne dă acum atâtea bătăi de cap.

În cursul acestei săptămâni, pe 20 iulie, va fi stabilit un câștigător în licitația pentru construirea Rezervei de apă a Municipiului Bacău. Este un proiect în valoare de peste 5 milioane euro, pentru care avem finanțarea asigurată de la Guvern și care, odată pus în funcțiune, ne va scuti de problema alimentării cu apă, în situații critice cum este și cea prin care trecem de sâmbăta trecută.

Am făcut tot ceea ce a stat de mine pentru ca, într-un viitor apropiat, problema apei în Municipiul Bacău să fie de domeniul trecutului. Soluția rezervei de apă, pe care am propus-o din 2016-2017, a fost convenită cu proiectanți de specialitate și este singurul mod în care Bacăul poate fi alimentat cu apă, din surse alternative, atunci când aducțiunea de la Valea Uzului cedează.

Înțeleg și împărtășesc frustrarea băcăuanilor, dar injuriile nu rezolvă sub nicio formă problema spinoasă cu care se confruntă orașul nostru. La fel și postările „experților” în sisteme de alimentare cu apă, care-și imaginează pe Facebook „soluții” care de care mai rupte de realitate. E ușor de arătat cu degetul și de lansat acuze, dar un țap ispășitor nu este și o soluție pentru problema cu care ne confruntăm ca oraș. Sunt convins că băcăuanii de bună-credință înțeleg acest lucru.

Avariile nu au culoare politică și oricine ar fi fost primar al Bacăului s-ar fi confruntat cu același tip de provocări și probleme, pentru care soluțiile nu se pot găsi pocnind din degete, mai ales atunci când vreme de peste 10 ani niciun factor decizional nu a gândit un plan de soluționare concretă a acestora”, se arată într-o postare pe Facebook a primarului Necula.

Sursa foto: www.apabacau.ro