La fix un an de la semnarea contractului de modernizare a secțiilor Medicină Internă, Neurologie, ORL și Oftalmologie din cadrul Spitalului Municipal “Sf. Ierarh Dr. Luca” din ONEȘTI, în această dimineață (n.r. – joi, 29 martie) a avut loc recepția lucrărilor.

Reprezentanți ai Primăriei Onești (primarul Nicolae Gnatiuc, city-managerul Bogdan Vasiloiu, viceprimarul Laura Abageru, etc.) și ai Consiliului Județean Bacău, alături de conducerea unității medicale (managerul Oana Secară, președintele CA – Gelu Panfil, directorul economic Gelu Nicolcea), au făcut o inspecție a lucrărilor, după care s-au semnat documentele de recepție.

Pentru renovarea celor patru secții, consilierii județeni au alocat de la buget suma de 4,8 milioane de lei (peste un milion de euro), contribuția Consiliului Județean Bacău fiind de 90%.

 

Diferența de bani a fost asigurată de Consiliul Local Onești, care a întocmit documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, a expertizelor și a altor studii de fundamentare necesare.

Mobilierul (patul, noptierele) și saltelele au fost achiziționate de Primăria Onești, fiind de ultimă generație (saltelele, de exemplu, absorb umezeala, astfel încât pacienții să stea întinși mereu într-un loc nu doar curat, ci și uscat).

Primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc, s-a declarat mulțumit de modul în care constructorul s-a achitat de sarcini și a apreciat că spitalul din Onești a mai făcut astfel un pas în direcția transformării acestuia în spital de urgență.

Transformarea spitalului din Onești în spital de urgență presupune o creștere cu 30 la sută a tuturor salariilor – mai puțin a personalului administrativ. În acest fel, este de presupus că va crește și calitatea actului medical, putând fi atrași mai ușor medici din alte zone ale țării. Totodată, medicii sau asistenții oneșteni, care profesează astăzi în alte unități din țară sau din străinătate, ar putea reveni acasă, în cazul în care vor fi retribuiți pe măsură.

De altfel, Primăria Onești le mai oferă acestora o facilitate, punându-le la dispoziție locuințe de serviciu, dacă doresc să profeseze la spitalul din Onești.

În momentul de față, în județul Bacău mai există două spitale care au acest statut, de spitale de urgență, este vorba despre unitățile medicale de la Bacău și de la Moinești.

Spitalul din Onești are totuși un atu important, și anume faptul că dispune de un număr mare de paturi (600 de paturi) și deservește peste 150.000 de locuitori de pe Valea Trotușului, ceea ce-l face să aducă mai degrabă cu un spital județean.