O avertizare COD ROȘU de inundații a fost emisă de hidrologi, marți, 10 iulie, în județele Vâlcea, Gorj și Argeș.

O viitură amenință localitatea Băbeni din apropiere de Rm. Vâlcea (județul Vâlcea). În acest fel, s-a dispus măsura evacuării preventive a persoanelor din 25 de gospodării (circa 80 de oameni). Nu doar localnicii, ci și animalele acestora au fost duse în afara zonei de risc. În acest moment, echipaje de pompieri, jandarmi și reprezentanți ai serviciilor voluntare pentru situații de urgență acționează la supraînălțarea malurilor cu saci de nisip, pentru limitarea înaintării apei către locuințe, informează realitatea.net.

În judeul Gorj, au avut loc intervenții în localitățile Alimpești, Bengești-Ciocadia, Hurezani, Schela, Bălcești, Novaci, Prigoria, Logrești, Dănești și Pociovaliștea, pentru extragerea apei din gospodării. S-a dispus deplasarea în zonele inundate a echipajelor din cadrul subunităților ale căror raioane nu sunt afectate de inundații.

În acest judeţ, râurile au ieșit din matcă și au inundat curțile și casele oamenilor. În unele zone, apa a ajuns până la genunchi. Oamenii sunt disperați pentru că nu au unde să doarmă, iar apa le-a distrus agoniseala de o viață.

În județul Argeș, s-a intervenit până la acest moment, pentru evacuarea apei din peste 40 de gospodării din 9 localități: Albota, Poiana Lacului, Vedea, Costești, Rociu, Babana, Buzoiești, Lunca Corbului și Sapata.

Comuna Vedea din Argeş este una dintre localitățile cele mai afectate. Oamenii s-au trezit dimineață cu beciurile, curțile și casele pline cu apă. Aceștia se plâng că toate bunurile le-au fost distruse și că nu știu cum iși vor recupera pagubele.

Totodată, intervenții în desfășurare pentru evacuarea apei din zonele inundate au loc în localități din județele: Dâmbovița, Sibiu, Bacău, Bihor, mai scrie sursa citată.

Codul roșu de inundații emis de hidrologi este valabil până în această seară, la ora 20.00.