În încercarea de a ține sub control degradarea calității aerului și a descongestiona traficul, autoritățile din Nepal, un stat din sudul Asiei, în inima munților Himalaya, au hotărât să interzică circulația vehiculelor cu o vechime mai mare de 20 de ani, pe drumurile din această țară, informează digi24.ro.

Se estimează că această decizie va elimina de pe drumurile din această țară în jur de 5.000 de vehicule vechi, inclusiv autobuze, camioane și microbuze, notează sursa citată, care precizează că în capitala statului Nepal, Kathmandu, această prevedere a fost deja introdusă încă de acum un an.

„După jumătatea lunii martie, vehiculele mai vechi de 20 de ani nu vor mai putea circula pe şosele”, a declarat Birendra Bahadur Swar, purtător de cuvânt la departamentul de gestionare a transporturilor din Nepal, conform digi24.ro.

Exceptate de la această regulă vor fi doar taxiurile.

În România, după ce autoritățile și-au dat seama că eliminarea taxei auto a dus la transformarea țării într-un cimitir de mașini vechi, aduse din străinătate, se vorbește tot mai intens despre reintroducerea timbrului de mediu.

O prevedere ca cea luată în Nepal ar afecta foarte mulți români, dar și multe companii de transport persoane din țară, ale căror parcuri auto sunt pline de vechituri chiar și de 30-40 de ani (vezi cazul unor societăți de transport din Onești care folosesc și acum celebrele autobuze cu “acordeon”).