Reprezentanții Romprest condiționează reducerea la jumătate a cantității de deșeuri obligatorie de plată pentru agenții economici de dublarea prețului pe tonă la orașe, dar scapă complet din vedere faptul că scopul pentru care a fost creat Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor Solide – colectarea selectivă a gunoiului – nu a fost atins deloc, deocamdată.

Pe zi ce trece, Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor Solide în județul Bacău devine o gogoașă mare de tot, în care nu mai crede nimeni. Divergențele care nu se mai termină dintre UAT-urile membre ADIS și Compania Romprest Service SA nu fac altceva decât să erodeze continuu relațiile dintre părți, și așa foarte încordate, de la bun început.

Deși firma lui Florian Walter și-a intrat în pâine încă de acum două luni și jumătate, sunt foarte multe neclarități contractuale, iar fiecare trage să-și creeze un avantaj din treaba asta. Unele primării cer reducerea taxei de salubritate, agenții economici vor eliminarea cotei minime de gunoi impusă la plată, în timp ce Compania Romprest solicită dublarea prețului pe tona de gunoi colectată la orașe.

florian-walterNoutatea constă în faptul că dacă până mai ieri chiar operatorul de salubritate promova ideea reducerii cantității de gunoi minime impuse la plată pentru agenții economici, de la 1 mc la 0,5 mc, iată că această variantă agreată cumva de toată lumea nu mai este de actualitate decât la pachet cu o alta, anunțată de ziarul nostru încă din numărul trecut: dublarea prețului pe tona de gunoi colectată în mediul urban. “Se insistă pe treaba asta, fiindcă așa vor putea (n.r. – cei de la Romprest) să mute mai ușor gunoiul de la țară la orașe și invers. Aceasta este singura cale prin care pot ascunde valoarea reală a taxei de salubritate, care este mult mai mică de 9.25 lei/persoană/lună. Ei susțin că această majorare nu schimbă cu nimic datele problemei, spun că taxa de salubritate va rămâne la nivelul actual. Păi tocmai de asta, atunci de ce mai cer această majorare?! Ca să manevreze ei gunoi cum vor? Fiindcă asta se va întâmpla, dacă tona de gunoi va costa și la orașe la fel ca la țară. Ei chiar nu-și dau seama că se vede de la o poștă șarlatania pe care vor s-o facă?!!!”, ne-a declarat un cetățean revoltat.

Romprest și-a motivat cererea de creștere a prețului pe tonă la orașe, de la 162,93 lei, cât s-a licitat, la 317,73 lei, cât este în mediul rural, prin faptul că mașinile sale sunt nevoite să transporte gunoiul la Bacău, în condițiile în care stația de depozitare-compostare de la Onești nu este încă operațională.

Despre mediu, o mare durere în fund

Ceea ce nu aduc deloc în discuție reprezentanții Romprest este însă faptul că deșeurile se colectează ca și până acum, la grămadă. În acest fel, hârtia, sticla, ambalajele din plastic, cutiile metalice nu mai pot face obiectul unui proces de reciclare – pentru care a fost de altfel conceput Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor Solide. Mai mult decât atât, nici pe străzi nu au fost instalate containere specifice în culorile galben – verde – albastru, pentru colectarea selectivă a deșeurilor, cum se întâmplă în marile orașe, ceea ce înseamnă că sistemul implementat de la începutul anului nu și-a atins decât într-o foarte mică măsură scopul pentru care a fost creat, cel puțin până în momentul de față. Părțile pozitive le reprezintă închiderea depozitelor neconforme, unul chiar de la Onești.

Serval iese din sistem

Vechiul operator de salubritate din Onești, SC Servsal SA, a anunțat toți agenții economici cu care mai avea încă contracte în derulare că va ieși total din sistem,începând cu data de 1 aprilie. În acest fel, toate societățile comerciale din oraș vor fi nevoite să semneze cu firma de salubritate a lui Florian Walter.