Chiar dacă este vechi de peste 60 de ani și generează pierderi imense (în jur de 70 %), sistemul public de alimentare cu apă și canalizare al Oneștiului rămâne în continuare atractiv, cel puțin asta se deduce din numărul scrisorilor de intenție privind preluarea acestuia, care au fost depuse până în momentul de față.

Pe masa Comisiei de analiză și evaluare a scrisorilor de intenție privind prestarea serviciului public de alimentare cu apă și canalizare în municipiul Onești (în componența: Nicolae Gnatiuc, Mihai Dumitru, Alexandru Cristea, Gelu Panfil, Laura Abageru) se găsesc în acest moment două oferte.

Prima dintre ele vine din partea SC RAJA SA Constanța, cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării populației cu apă potabilă și epurării apelor uzate. Acesta deservește peste 3 milioane de locuitori din șapte județe: Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Brașov și Prahova.

A doua ofertă de preluare a serviciului de apă și canalizare în Onești a depus-o SC APAVITAL SA Iași, care operează în municipiile Iași și Pașcani, în orașele Târgu Frumos, Hârlău și Podu Iloaiei și în alte 60 de comune din județul Iași.

Se pare că pe lângă aceste două oferte, în ultimul moment a depus o scrisoare de intenție și Compania Regională de Apă Bacău (CRAB), care părea la început cea mai la îndemână variantă pentru administrația oneșteană ca să rezolve problema apei.

Sistemul public de apă și canalizare al Oneștiului a trecut în decembrie în administrarea SC Domeniul Public și Privat SA (DPP), provocându-i pierderi financiare imense societății conduse de Ioan Paris – se vorbește de o “gaură” de circa 350.000 de euro! În acest context, autoritățile locale trebuie să urgenteze predarea serviciului către un operator specializat.