În cel mai mare scandal din medicina românească, în care compania Hexi Pharma și directori ai acesteia sunt acuzați de înșelăciune, uz de fals, fals în înscrisuri și participație improprie la zădărnicirea combaterii bolilor, s-au constituit părți civile mai multe unități medicale.

În total, 132 de spitale, publice și private, s-a constituit părți civile în procesul cu Hexi Pharma.

Printre acestea se numără și cinci spitale din județul Bacău: Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul de Pneumoftiziliogie, Spitalul Municipal de Urgență Moinești, Spitalul Orășenesc Buhuși și Spitalul Penitenciar Tg. Ocna.

Criza dezinfectanților diluați din România a apărut în 2016, după ce presa românească a dezvăluit că în sistemul sanitar erau folosiți pe scară largă dezinfectanți diluați achiziționați de la firma Hexi Pharma, care fusese implicată într-un scandal similar încă din 2006.

Subiectul a intrat în atenția presei după ce unele dintre victimele incendiului din clubul Colectiv au murit în urma infecțiilor nosocomiale.

După izbucnirea scandalului, patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a murit într-un accident rutier, în seara zilei de 22 mai 2016. Pe 20 iulie anul trecut, procurorii Parchetului General au stabilit că patronul Hexi Pharma s-a sinucis și au dispus clasarea dosarului privind decesul acestuia.