Prima zi din octombrie a consemnat un moment istoric în viața comunității oneștene – după cum a precizat primarul Nicolae Gnatiuc – prin semnarea contractului de finanțare pentru proiectul “Reparații capitale, modernizare și eficientizare energetică – Spital Municipal Sf. Ierarh Dr. Luca Onești”.

UNU pe Trotuș a mai scris despre acest proiect care vizează în principal creșterea eficienței energetice a clădirii Spitalului Municipal, astfel încât să se îmbunătățească condițiile în care se acordă asistență medicală pacienților.

După semnarea contractului de finanțare – aceasta este cea mai mare investiție în sănătate realizată vreodată în Onești – va fi demarat procesul de achiziție publică.

“Oneștiul a atras foarte puține fonduri europene nerambursabile până acum, iar o investiție de 6 milioane de euro nu prea s-a întâmplat. Acest proiect este rodul unei munci în echipă, fără a partaja în procente meritul fiecăruia, fiindcă fiecare, de acolo de unde suntem, ne susținem unii pe alții”, a spus senatorul Dragoș Benea, prezent la eveniment.

Benea a anunțat apoi că “alte două evenimente importante pentru Onești și pentru județul Bacău vor mai fi până la sfârșitul anului, ne vom mai revedea în formula asta, plus domnul ministru (n.r. – al Transporturilor) Lucian Șova”.

Între cele două evenimente despre care a pomenit Benea ar putea fi și reabilitarea Căii Adjudului (despre care UNU pe Trotuș a scris azi, în exclusivitate, AICI), celălalt fiind semnarea contractului în baza căruia vor fi executate lucrările de reabilitare a podului peste râului Trotuș. De altfel, Benea a specificat la un moment dat că sunt în discuție “obiective de infrastructură mici, 6-7 de kilometri de drum național de asfaltat”. Doar că “Din nefericire nu mai avem constructori serioși și interesați de muncă, de aceea apar atâtea probleme în derularea contractelor de achiziții publice”.

Concluzia sentatorului Benea: “Prin semnarea acestui contract, între spitalele din Moinești și Onești diferențele vor fi insesizabile”.

Cu ocazia semnării contractului de finanțare a proiectului privind reabilitarea energetică a spitalului din Onești, primarul orașului, Nicolae Gnatiuc, a mărturisit: “Comunitatea noastră avea nevoie de această investiție. Poate că s-ar fi putut mai mult, dar trebuie să se țină cont că și pentru mine a fost un început ca primar. Vreau să știți că fără sprijinul colegilor mei de partid de la Bacău și al colegilor din Primărie nu aș fi putut face nimic. Iar proiectele nu se vor opri aici”.

Președintele Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu, a ținut să remarce că “Oneștiul are astăzi un primar serios, responsabil, care este în slujba cetățeanului și care tratează cu seriozitate toate lucrurile și este un foarte bun om de echipă. Din 2016 au fost multe provocări, a fost criza apei, o piatră de încercare la vremea respectivă pentru noi toți, chiar și pentru mine, dar care s-a rezolvat favorabil pentru oneșteni”.

Durata de implementare a proiectului a cărui valoare este de 28,85 milioane de lei, din care 98% reprezintă finanțare europeană, este de 2 ani începând de astăzi, data la care a fost semnat contractul de finanțare.