Conducerea Institutului Oncologic din București a deschis o anchetă administrativă după ce cadavrele a două femei din Comănești și Pitești au fost încurcate când familiile acestora au venit să le ia acasă.

Cele dou femei bolnave de cancer au murit în aceeași zi, miercurea trecută, iar confuzia a fost descoperită vineri, când soțul femeii din Comănești a venit să-și ia soția decedată acasă, pentru a o înmormânta.

Presupusul cadavru al femeii din Pitești fusese ridicate de rude o zi mai devreme, joi.

Astfel, bărbatul din Comănești a ajuns acasă cu cadavrul femeii din Pitești în loc de cel al soției decedate.

„Nu ştim ce s-a întâmplat, este pentru prima dată când ne confruntăm cu o astfel de situaţie, deşi avem câte doi-trei decedaţi pe zi. Fiecare avea brăţară de identificare, fişe, bilet de însoţire şi, mai mult, cadavrele erau în frigidere diferite. Încurcătura s-a produs joi, când soţul femeii de la Piteşti a venit şi a luat cadavrul fără să îşi dea seama că este al altcuiva. Au venit cu haine de acasă, au îmbrăcat-o, pentru că aşa este procedura, dar nu şi-au dat seama. Vineri, a venit soţul femeii din Bacău, care nici el nu şi-a dat seama şi a luat cadavrul. Când au ajuns cu ea acasă, fiica şi-a dat seama că nu este mama ei. A sunat la asistenta de la prosectură, a sunat şi la 112 şi de atunci a început tevatura”, a afirmat Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic București, pentru news.ro.

Potrivit spuselor managerului Institututul Oncolologic București, familiile celor două femei decedate s-au întors la morgă sâmbătă și au făcut schimb de cadavre, în condițiile în care familia decedatei din Pitești o depuseseră pe aceasta la capelă, iar duminică (n.r. – azi) are programată înmormântarea.

În România aceste confuzii halucinante au devenit o obișnuință, nu de puține ori întâmplându-se ca familiile îndoliate să plece acasă cu alt mort decât al lor, asta deși cadavrele sunt depuse la morgă (sau așa ar trebui) cu brățară de identificare, fișe și bilet de însoțire.