Banii pe care i-a plătit în momentul în care ți-ai înmatriculat mașina drept taxă de poluare nu ți se vor întoarce în buzunar atât de repede precum ți-ai fi închipuit, nici măcar dacă ai o decizie favorabilă a instanței în acest sens.

În primul rând, ca să poți spera că mai vedea acei bani, trebuie să urmezi mai mulți pași. Mai întâi, este nevoie să depui la ANAF documentele necesare constând în dovada faptului că ai plătit taxa și o cerere de restituire însoțită de documentele mașinii. Urmează un timp de așteptare de 45 de zile, când vei primi răspunsul ANAF.

În cele mai multe dintre cazuri, trebuie să vă așteptați din partea ANAF la un răspuns negativ, ceea ce înseamnă că trebuie să vă angajați un avocat și să vă îndreptați în instanță împotriva Fiscului. Partea proastă este că instanțele sunt supraaglomerate, de aceea procesul de judecată are șanse infime să dureze mai puțin de un an.

Cu soluția favorabilă a instanței în mână, este nevoie de un nou drum la ANAF, unde se va relua practic procedura inițială, și anume vei depune o cerere de restituire a sumei plătite ca taxă de mediu și vei aștepta 45 de zile răspunsul autorității fiscale.

Dacă nici în această situație nu vă recuperați banii plătiți la înmatricularea mașinii (suntee destule cazuri de acest gen!), nu vă rămâne decât să apelați la un executor judecătoresc, care costă și el bani, așa cum v-a costat și tocmirea avocatului care v-a reprezentat în instanță.

Iată ce spune un oneștean: “Am urmat și eu primii pași ai procedurii, dar am renunțat când mi-am dat seama cât timp voi fi nevoit să pierd cu treaba asta. Norocul meu este că aveam de recuperat o sumă mică, mai puțin de 2.000 de lei, dar am prieteni care au dat bani grei la stat când și-au înmatriculat mașina. Mă ia cu transpirație pe șira spinării numai când mă gândesc că unii trebuie să umble ca bezmeticii, pe drumuri, ca să-și recupereze banii. Dar dacă ai plătit taxă de 2.500 de euro, atunci să fii tâmpit să renunți!”

Făcând un rezumat, pentru recuperarea taxei de mediu (care a fost eliminată de la 1 februarie) este nevoie de multă stăpânire de sine.