Zeci de familii din Onești au primit în aceste zile o cantitate impresionantă de lemne pentru foc provenit în urma acțiunii de toaletare a arborilor de pe raza municipiului. Lemnele nu sunt neapărat cele mai eficiente energetic, dar chiar și așa contează mult pentru persoanele nevoiașe, care nu dispun de resurse financiare pentru a achiziționa necesarul de lemne de foc pentru sezonul rece.

Într-o postare pe Facebook în care explică de ce aceste lemne nu le sunt livrate oamenilor gata tăiate, primarul Oneștiului, Laurențiu Neghină, a dezvăluit ce anume l-a determinat să promoveze intens această acțiune, scopul fiind ca un număr cât mai mare de persoane nevoiașe să poată beneficia de materialul lemnos acordat de municipalitate.

„În urma postărilor făcute privind distribuția de material lemnos pentru foc, către persoanele aflate în dificultate de pe raza municipiului Onești, mai mulți oneșteni m-au întrebat și pe bună dreptate “De ce nu le și tăiem?” sau “Că ar fi fost mai bine să le ducem tăiate!”

Drept pentru care, mă văd obligat să vin cu precizări:

Da, cu siguranța ar fi fost cu mult mai bine să le fi livrat deja tăiate, doar că aceasta operațiune ar fi trebuit să o facem tot cu personalul de la toaletări, personal care are un program extrem de încărcat.

În ultimele trei zile, au fost livrate 20 de remorci de lemne către populație și această operațiune va continua și în zilele următoare.

Știți cum am hotărât să promovez acesta acțiune?

“In urma cu vreo două săptămâni, când eram în zona in care lucrătorii DPP făceau toaletări, un bătrânel cu un căruț de butelii m-a rugat să ii dau voie să ia câteva vreascuri pentru foc.

Când i-am spus să meargă acasă ca ii vom trimite noi o remorcă de lemne, pe loc l-a bușit plânsul, și pe el și pe mine.”

Atunci am conștientizat că cei mai mulți dintre oneșteni nu știau de aceasta acțiune.

Ulterior am solicitat Direcției de Asistență Socială situația livrărilor de material lemnos pentru încălzire, către populație și am avut uimirea să constat că doar 30 de persoane solicitaseră lemn pentru foc in primele patru luni ale acestui an.

După promovarea acțiunii în mai puțin de o săptămână ne-au venit 36 de solicitări.

Precizez încă odată că lemnul provine din toaletări și este preponderent de esență moale (plop, tei, arțar, pin)”, a precizat Neghină.

„Fac apel, dacă cunoașteți persoane care au nevoie de lemn pentru foc și care nu au acces la această postare, să îi îndrumați să meargă la sediul Direcției Generale de Asistență Socială din str. Poștei nr. 1, să facă cerere.

Dacă persoanele respective nu se pot deplasa, vă rog pe dvs să mergeți să faceți cerere în numele lor.

Fiecare dintre noi putem să facem o faptă bună!”, adăugat primarul Oneştiului. (foto: facebook.com/Laurențiu Neghină)