UPDATE – 15.30: Potrivit ultimelor informații, s-a decis ca în această seară oneștenii să aibă apă 2 ore, în intervalul 20.00-22.00. Nu se cunoaște încă programul de mâine.

ȘTIREA INIȚIALĂ

La ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de ieri, directorul CRAB, Nina Chiper, a susținut că vina pentru situația de la Onești, care nu avut apă deloc aproape o săptămână întreagă, ar purta-o RAJA, ce nu și-ar fi gestionat cum trebuie rezerva de apă de la Cuciur. Aceasta nu a mai menționat însă că rezerva de apă de la Onești este constituită de fapt tot din apa livrată de CRAB. În replică, directorul Centrului Zonal RAJA Onești, Lucian Istrate, i-a amintit șefei de la CRAB că, la Onești, în aceste zile de secetă totală, au ajuns doar 2.900 de mc de apă, în condițiile în care contractul comercial dintre cele două părți prevede ca CRAB să livreze către RAJA o cantitate de 12.000 mc de apă/zi.

Intervenția directoarei de la CRAB a fost cel puțin surprinzătoare, în condițiile în care RAJA s-a implicat total în rezolvarea avariilor repetate ce au lăsat Oneștiul fără apă în toate aceste zile, lucru recunoscut chiar de Nina Chiper. Asta deși avariile s-au produs pe conducta de aducțiune aparținând CRAB, remedierea lor fiind strict problema companiei băcăuane.

Trebuie spus că întreaga capacitate de stocare de la stația Cuciur este de 24.000 de mc de apă, în două rezervoare de 10.000 de mc și alte 4 rezervoare de câte o mie de metri cubi.

Din această cantitate de apă, în jur de 5.000 de mc reprezintă însă rezerva pentru situații de urgență (ex: stingere incendii), după cum prevede legea.

Chiar și așa, în aceste zile RAJA a folosit apă inclusiv din această rezervă pentru situații de urgență.

Ar mai rămâne 19.000 mc de apă, cantitate care se consumă în mod obișnuit la Onești pe parcursul a două zile, însă și de aici ar mai trebui scăzută o parte, apa ce rămâne pe conducte, după oprirea alimentării.

Și totuși, de ce a rămas Oneștiul fără apă atâtea zile la rând?

Disfuncționalitatea în sistem a apărut după prima avarie la conducta de aducțiune, de săptămâna trecută.

Știind că este vorba despre o avarie cum au mai fost altele în trecut, RAJA a continuat să alimenteze orașul cu apă în regim continuu, din rezerva de la Cuciur, astfel încât populația să nu aibă de suferit.

Deși CRAB a reușit să remedieze avaria într-un timp mai scurt decât se estimase inițial, au urmat însă nu mai puțin de cinci alte avarii succesive care s-au suprapus în timp, fapt pentru care RAJA nu a mai primit apă pe conducta de aducțiune și nu a mai avut posibilitatea să-și refacă rezerva.

Din 60.000 de mc de apă pe care ar fi trebuit să-i primească de la CRAB numai în ultimele 5 zile, la stația de la Cuciur au ajuns doar 2.900 de metri cubi, care au fost distribuiți populației în dimineața zilei de miercuri, 18 septembrie.

După această experiență nefericită, RAJA suflă acum și în iaurt și chiar dacă după remedierea avariei din cartierul Buhoci apa a ajuns la stația Cuciur la ora 03.50, reluarea furnizării apei potabile în Onești se va face abia după ce se va acumula rezerva necesară, astfel încât povestea de zilele acestea să nu se mai repete niciodată.

Astfel, oneștenii vor avea azi, joi 19 septembrie, apă la robinete cu program, 2-3 ore spre seară, urmând ca după refacerea rezervei de la Cuciur să se reia furnizarea în regim continuu. Cu condiția să nu apară alte probleme iar parametrii de alimentare cu apă a rezervoarelor de la Cuciur să se mențină la nivelul celor existenți la această oră. 

Pe de altă parte, cel mai probabil că, după această întâmplare, la orice avarie care se va produce de-acum încolo pe conducta de aducțiune aparținând CRAB, RAJA va sista apa în Onești și o va furniza populației după un program, ca să nu mai rămână cu rezervoarele goale, ca în aceste zile.