Prefectul județului Bacău, Valentin Ivancea, care este totodată și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), a cerut, ieri, în ședința în care subiectul principal de discuție a fost criza apei de la Onești, reactualizarea tuturor planurilor de măsuri pentru fiecare tip de risc, “care nu mai trebuie adoptate într-o ședință a CJSU, ci declanșate direct. Pentru că nu trebuie să acționăm pompieristic, ci într-un mod organizat. “Nu putem să nu observăm că singura conductă care alimentează cu apă populația județului reprezintă un risc în sine, fiindcă în orice moment se pot produce avarii ca cele din aceste zile”, a mai precizat prefectul.  

Pe lângă planul de măsuri aprobat în criza apei de la Onești, prefectul județului consideră că este imperios necesar ca atât Oneștiul, cât și Bacăul să dispună de o sursă alternativă de apă, astfel încât avariile de pe conductele de aducțiune să nu mai afecteze populația.

Valentin Ivancea s-a interesat și despre stadiul proiectului de modernizare a aducțiunilor din județ, depus de CRAB în cadrul POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) 2014-2020.

“Dacă timp de 30 de ani nu s-a făcut nicio reabilitare a conductei, tot timpul vom fi expuși ca acolo să se întâmple o avarie. Și este inacceptabil ca în ziua de astăzi să avem probleme cu apa!”, a mai precizat prefectului Bacăului.

Directorul CRAB, Nina Chiper, a explicat că la nivelul județului Bacău există un studiu de fezabilitate privind modernizarea aducțiunilor din județ, depus la Ministerul Fondurilor Europene de o lună, proiectul fiind în valoare totală de peste 50 de milioane de euro: “Avem aducțiunile toate prinse în cadrul acestui proiect, pentru a fi reabilitate. Atât aducțiunea Stejaru – Barați, cea care alimentează Bacăul și pe care am avut avarie săptămâna trecută, avem aducțiunea de la Cărăboaia spre Onești, pe care am avut șase avarii astăzi pe ea, și mai avem aducțiunea din Valea Uzului la Cărăboaia, cea care alimentează practic stația de tratare de la Cărăboaia. Vorbim de 41,5 milioane de euro, numai pe conductele de aducțiune. În momentul de față proiectul este blocat la Minister (n.r. – Ministerul Fondurilor Europene).

“În calitate de președinte al CJSU, o să solicit urgentarea analizării documentației depuse de dumneavoastră, astfel încât după ce se va primi OK-ul pe varianta tehnică propusă proiectul să poată fi urcat pe SICAP (n.r. – Sistemul Electronic de Achiziții Publice)”, a concluzionat prefectul Valentin Ivancea.