Inspectoratul pentru Situații de Urgență Județean (ISUJ) “Mr. Constantin Ene” Bacău a emis un comunicat de presă în care prezintă situația existentă la nivelul județului Bacău după ploile din ultimele 24 de ore. Cel mai mult au fost afectați locuitorii din comuna Plopana.

În data de 13.05.2017, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău a fost sesizat cu privire la următoarele efecte produse pe raza judeţului Bacău, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice periculoase:

în comuna Roșiori, sat Roșiori: au fost inundate 3 curți. La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău (1 autospecială de intervenție, 2 motopompe și 3 pompieri). La sosirea la locul intervenţiei s-a constatat faptul că apa se retrăsese din cele 3 curţi; un drum blocat cu nămol. Pentru decolmatare, au acționat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Roşiori cu 1 utilaj şi 7 lucrători.

în comuna Plopana: în satul Plopana a fost inundată o casă și o curte. Pentru evacuarea apei, în zonă s-a deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău (1 autospecială de primă intervenție și comandă, 1 motopompă transportabilă și 2 pompieri). Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Plopana a intervenit de asemenea, cu un utilaj. O familie formată din 4 membri (2 adulţi şi 2 minori) a necesitat relocare. Doi membri s-au cazat la rude, iar ceilalţi doi la vecini; pe DN 2 F între localităţile Străminoasa şi Plopana, la km 38 +200 m, partea carosabilă este acoperită de aluviuni iar podul aferent drumului este rupt, circulaţia fiind întreruptă către judeţul Vaslui. În zonă se află 2 echipaje de poliţie care restricţionează traficul. De asemenea, în zonă s-au deplasat 2 utilaje de la Secţia Drumuri Naţionale Bacău şi 1 utilaj de Secţia Drumuri Naţionale Neamţ.

Din cauza podului rupt, în satul Străminoasa, la un număr de aproximativ 20 de gospodării nu se poate ajunge cu mijloace auto din judeţul Bacău. Acestea însă nu sunt izolate, existând cale de acces prin judeţul Vaslui.

În zonă s-au deplasat 1 autospecială de primă intervenţie şi comandă, 1 autospecială de intervenţie, 1 motopompă transportabilă, 1 motopompă remorcabilă și 1 barcă cu motor, încadrate cu 11 salvatori din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău.

Conform datelor comunicate de reprezentanţii primăriei Plopana, au mai fost inundate: 5 gospodării în satul Străminoasa, 5 gospodării în satul Rusenii de Sus și
20 de gospodării în satul Plopana;

În zonele afectate, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Plopana a acţionat cu 12 lucrători şi 2 utilaje.

în comuna Dealu Morii:
în satul Tăvădăreşti a fost inundată o curte. La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Stației de Pompieri Podu Turcului (1 autospecială de intervenţie, 1 motopompă transportabilă și 4 pompieri). La sosirea la locul intervenţiei s-a constatat faptul că apa se retrăsese din curte;

DJ 241A fost acoperit cu aluviuni şi 1 podeţ a fost colmatat. Pentru degajarea carosabilului de aluviuni, a acţionat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Dealu Morii, cu 1 utilaj.

în comuna Odobeşti: sat Băluşa, au fost inundate 4 curți. În zonă s-a deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău (1 autospecială, 2 motopompe și 3 pompieri). La faţa locului s-a constatat faptul că nu mai era necesară intervenţia echipajului, întrucât apa era retrasă din curţi;

în comuna Lipova: în satul Satu Nou au fost inundate 15 curți. Pentru evacuarea apei din curţile inundate, a acţionat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău (1 autospecială, 2 motopompe și 3 pompieri). Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Lipova a acţionat cu 5 lucrători.

în comuna Coloneşti: conform informării înaintate de Primăria Coloneşti, în satul Satu Nou, au fost inundate 20 de curţi şi au fost afectaţi 1,5 km din drumul comunal DC 30 şi 200 metri liniari drum sătesc. De asemenea au fost afectate şi terenuri agricole.

Conform informării trimise de distribuitorul de energie electrică, la ora 07:00, 6 localități erau parțial afectate ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile (Lipova, Sat Nou, Valea Hagii, Valea Mărului, Tisa, Mâlosu), 1661 de consumatori nealimentați.
O echipă a distribuitorul de energie electrică efectuează manevre pentru identificare, izolare a defecțiunilor și realimentare a consumatorilor.

În intervalul 13.05.2017, ora 16:00 – 14.05.2017, ora 03:43, echipaje din cadrul I.S.U.J. Bacău au executat misiuni de monitorizare a cursurilor de apă, căilor de acces în localităţi şi de verificare a permanenţei la primăriile din zona de competenţă, astfel:

Detașamentul de Pompieri Bacău pe următoarele trasee: Buhoci – Tamaşi – Gioseni – Horgeşti – Parincea – Ungureni – Traian – Săuceşti – Iteşti; Săuceşti – Iteşti – Berești Bistrița – Filipeşti – Racova – Blăgeşti – Gârleni; Plopana – Odobeşti – Lipova; Izvorul Berheciului – Coloneşti – Onceşti – Filipeni; Roşiori – Dămieneşti – Prăjeşti – Secuieni – Traian; Gârleni – Hemeiuş – Mărgineni – Măgura – Luizi Călugăra –Sarata – Nicolae Bălcescu – Faraoani – Cleja – Răcăciuni – Pânceşti.

Staţia de Pompieri Podu Turcului – 2 monitorizări pe traseul: Glăvăneşti – Dealu Morii – Motoşeni – Podu Turcului.

Detașamentul de Pompieri Oneşti, monitorizări pe următoarele trasee: Helegiu – Livezi – Sănduleni – Ştefan cel Mare – Căiuţi – Coţofăneşti – Urecheşti – Mănăstirea Caşin – Caşin; monitorizare cursuri de apă: Trotuş, Slănic şi Oituz.

Detașamentul de Pompieri Moineşti: monitorizare cursuri de apă Tazlăul Mare, Tazlăul Sărat şi afluenţi.

Garda de Intervenţie Comăneşti: monitorizare cursuri de apă râu Trotuş şi afluenţi. Nu au fost constatate probleme deosebite.

Conform informării primite de către Sistemul de Gospodărire al Apelor Vaslui, la ora 24:00, pe cursurile apă Tutova şi Lipova, nivelul apei se află sub Cota de Atenţie.
Începând cu ora 07:00, s-a efectuat schimbul de efective în localitatea Străminoasa din comuna Plopana. La faţa locului s-a deplasat pentru misiuni de monitorizare a zonei, o autospecială de intervenţie cu cinci pompieri salvatori.

Începând cu ora 06:00, forţele de intervenţie venite în sprijin de la subunitățile I.S.U.J. Bacău, şi-au început deplasarea către subunităţile din care provin. Forțele de intervenție venite în sprijin de la I.S.U.J. Harghita, și-au deplasarea începând cu ora 06:30.

Pe tot parcursul nopții, pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, în teren au acţionat 63 de pompieri salvatori cu 22 de autospeciale, 6 motopompe transportabile, 1 motopompă remorcabilă și 1 barcă.

De asemenea, alături de pompierii militari pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, au acţionat şi 24 voluntari din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu trei mijloace.

Pompierii salvatori băcăuani vor rămâne la datorie pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase până când comunitățile vor reveni la starea de normalitate.

Sursa: comunicat de presă ISUJ Bacău

Sursa foto: facebook/dascalasu.vladut