Începând din acest an, proprietarii de restaurante sunt puși să plătească în avans taxa pe teren sezonier. Pe această suprafață sunt amplasate terasele de vară.
După ce că birul în discuție este și așa destul de piperat, raportându-ne la forța economică a orașului – un leu/zi pentru metrul păstrat de teren concesionat – oamenii din “Turnul Verde” au găsit de cuviință să perceapă contravaloarea taxei aflată în discuție în avans. Sub incidența acestei hotărâri intră toți comercianții care vor să-și deschidă o terasă, deși este evident că această măsură a fost luată cu precădere pentru a-i descuraja pe “țepari” să mai omită să-și achite datoriile.
Astfel, inclusiv bun-platnicii sunt puși să plătească înainte, chiar dacă ani la rândul aceștia și-au achitat constant dările către Primărie și nu înregistrează debite la bugetul local.
“Până acum încheiam un contract pe o perioadă bine definită, de 3,4 sau 5 luni, și scadența plății era la finalul fiecărei luni. Acum suntem puși să plătim în avans, pe tot sezonul, dar nimeni n-a reușit să-mi explice cum se procedează dacă renunț la terasă la jumătatea acestuia. Îmi dă cineva banii înapoi? Nimeni nu-i nebun să plătească în avans pe cinci luni, așa că o să mergem și noi la Primărie și-o să încheiem contractele de la lună la lună. Să fim bine înțeleși, numai la curve se mai plătește înainte! Nu e normal ce se întâmplă în acest oraș”, ne-a declarat un patron de restaurant, sub protecția anonimatului.
În această situație se găsesc restaurante importante din Onești, care s-au impus pe piață, de-a lungul timpului, prin serviciile de calitate oferite clienților lor. Am încercat să mai discutăm cu câțiva administratori de localuri, dar, de frica unor repercusiuni din partea autorităților, aceștia s-au limitat la câteva concluzii amare: “Mă deranjează că suntem tratați astfel, dar n-avem ce face, ne supunem deciziilor care se iau de către Primărie”.
Dintr-un calcul simplu, pentru o terasă de 20 de metri pătrați (ceea ce reprezintă oricum o sprafață mică, pe care nu pot fi întinse mai mult de cinci mese de patru persoane), un administrator de restaurant plătește lunar la bugetul local 600 de lei pe lună. Pe tot sezonul estival (lunile mai, iunie, iulie, august și septembrie), ar fi vorba despre circa 3.000 de lei. “E mult, mai cu seamă că noi suntem și la cheremul vremii. Vine o lună ploioasă și terasa nu-ți mai produce nimic, dacă nu e acoperită”, a conchis sursa “UNU pe Trotuș”.