Consilierii oneșteni au aprobat, în cadrul ședinței extraordinare de zilele trecute, un proiect de hotărâre care privește accesarea de către municipalitate a unui credit în valoare de 10.000.000 de lei (circa 2,12 milioane de euro), bani ce ar urma să fie folosiți pentru realizarea unor investiții publice de interes local.

În cadrul discuțiilor care s-au purtat pe marginea proiectului propus, s-a subliniat faptul că aprobarea acestuia nu înseamnă automat că Primăria Onești va și contracta împrumutul de 2 milioane de euro, ci doar va putea deschide mai repede negocierile cu instituțiile bancare.

Asta în condițiile în care administrația publică oneșteană derulează deja proiecte de investiții de peste 10 milioane de euro, prin PNDL ori cu fonduri europene nerambursabile, toate însă cu cofinanțare de la bugetul local.

“Noi votăm astăzi inițierea procedurii de negociere, ca să vedem care sunt condițiile de creditare. Dacă se ajunge la concluzia că acest împrumut ar putea fi împovărător pentru comunitate, nu-l vom lua. Deși nu văd cum ar putea fi duse la capăt proiectele europene care au fost deja semnate”, a precizat un consilier local.

“Eu nu zic că nu va fi benefic acest împrumut, dar cred că s-ar fi impus o discuție mai amplă pe acest subiect, cu dezbateri în comisii”, a punctat un alt consilier.

Primăria Onești derulează în momentul de față mai multe proiecte de investiții, toate cu cofinanțare de la bugetul local, după cum a fost prezentat și în anexa atașată (vezi facsimil) la proiectul de hotărâre privind contractarea împrumutului.

Câteva dintre acestea: reabilitarea drumurilor de la ieșirile din oraș către Brașov și Bacău (sectoare de drum aflate în administrarea autorităților locale), reparații capitale, modernizare și eficientizare energetică plus dotarea infrastructurii ambulatoriului din cadrul spitalului municipal, implementarea unor soluții informatice integrate pentru reducerea birocrației la nivelul instituției publice locale, modernizarea piațetei din fața casei de cultură, etc.