Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a făcut noi precizări despre cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion.

Astfel, în intervalul 23 decembrie, ora 14.00 – 25 decembrie, ora 6.00, se vor semnala precipitații moderate cantitativ. Vor fi predominant ploi în zonele joase de relief din vest, nord și centru și mai ales ninsori la munte, dar şi intensificări ale vântului, informează observator.tv.

“În intervalul menționat, vântul va continua să prezinte intensificări la munte, temporar cu rafale de 65…70 km/h, iar pe creste va depăși 80 km/h. Din a doua parte a zilei de luni (24 decembrie) vântul se va intensifica și în zonele joase de relief, îndeosebi din sud-vestul, centrul și estul țării, cu viteze la rafală, în general de 50…55 km/h.

Temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, pe arii mai extinse începând din a doua parte a nopții de duminică spre luni (23/24 decembrie), când în zonele joase de relief din vest, nord și centru se vor acumula 10…15 l/mp și izolat 25 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă. În zona de munte, treptat vor predomina ninsorile, iar pe parcursul zilei de luni (24 decembrie) în Maramureș, Transilvania și jumătatea de nord a Moldovei, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

În centrul, estul și sudul teritoriului, vor fi condiții pentru depuneri de polei, iar în noaptea de luni spre marți (24/25 decembrie) se va forma ghețuș”, se arată în informarea ANM.

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, începând din Ajunul Crăciunului (luni, 24 decembrie) mercurul în termometre va înregistra, mai ales pe timpul nopții, o scădere. “De Crăciun vor fi minus 7, minus 8 grade Celsius în estul Transilvaniei şi în Moldova”, a mai precizat directorul ANM.

Pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, vântul va mai slăbi în intensitate, iar soarele îşi va face apariţia în special în partea de sud a ţării.

De Revelion, harta indică pe 1 ianuarie valori negative în toată ţara. Până la minus 15 grade Celsius. Va fi o dimineaţă rece în estul Transilvaniei şi în Moldova.

Meteorologii au emis și o avertizare COD GALBEN de viscol în zona montană înaltă și strat consisten de zăpadă  conform hărții.